kapat

11.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Dev holdinglerde 'Böcek' temizliği
İş dünyasının büyük firmaları, milyon dolarlık anlaşmaların imzalandığı toplantı salonlarında 'böcek' yani 'dinleme cihazı' temizliği yaptırıyor

KAMUOYUNUN 'tele kulak' skandalı ile tanıdığı dinleme cihazları ya da bilinen adıyla 'böcekler' şimdilerde büyük şirketlerin belası. İş dünyasının büyük firmaları, milyar dolarlık anlaşmalırın yapılacağı, büyük proje ve anlaşmaların imzalanacağı toplantılardan önce saati 4 bin dolara böcek yani dinleme cihazı temizliği yaptırıyor. Böylece büyük ihale ve anlaşmalarla ilgili bilgilerin rakip şirketlerin eline geçmesi engelleniyor.

Yeni Binyıl Gazetesi'nin "Holdinglerdeki gizli kulak" başlıklı haberinine göre, bu temizliklerde sıkça böceklere raslanıyor. Dinleme cihazlarını temizleme operasyonununa "Baging" deniyor. Şirketler, önemli toplantılarından önce güvenlik şirketlerini arıyor ve periyodik temizliklerini yaptırarak dinleme cihazları aratıyorlar.

YABANCILAR REVAÇTA
Senkron Güvenlik Şirketi, bu hizmeti veren şirket arasında. SABAH Gazetesi'nin sorularını yanıtlayan şirketin Genel Müdürü Bülent Çobanoğlu, "1991 yılında 2495 sayılı özel güvenlik kanunun çıkması ile güvenlik şirketlerinin sayısı arttı. Buna bankaların ve yabancı şirktelerin talepleri de eklenince böcek temizleme işi önemli bir pazar haline geldi" dedi.

Daha çok yabancı sermayeli şirketlerle çalıştıklarını belirten Çobanoğlu, hizmet verdiğimizkleri şirketlerin arasında Türk firmaların da bulunduğunu ancak sayılarının çok az olduğunu söylüyor. Aralarındaki anlaşmada gizlilik esası olduğundan şirketlerin isimlerini açıklayamıyor. Ancak şimdiye kadar yaptıkları aramalarda böcek bulduklarını belirterek, "Dinleme cihazını bulduğumuzda şirket yetkililerine böceği gösteriyor ve onlara teslim ediyoruz" diyor.

SAATİ 4 BİN DOLAR
Baging işleminin belli periyotlarda yapılması gerekiyor. Bu işlem genelde hafta ya da 15 günde bir yapılıyor. Böcek araması yapılırken metal dedektörlerin çok daha gelişmiş olanları kullanılıyor. Duvarlar, tavan, halı ve salonda bulunan bütün dekoratif aksesuarlar dedektör ile taranıyor. Bunun dışında telefon, fax, bilgisayar, radyo, televizyon gibi iletişim araçları da herhangi bir bilgi aktarımı olmamasiı için kontrol ediliyor. Bu işlem için firmalardan metrakare başına 100 dolar ya da bir saat için 4 bin dolar ücret alınıyor.

BÖCEK NEDİR, NEREDE BULUNUR?
Gizli ses kaydı için avize, telefon, duvar ya da her hangibir eşya içine gizlice yerleştirilen telsiz mikrofonlar, 'böcek' kelimesi ile ifade ediliyor. Belçika ve İngiltere'deki mağazalarda kolaylıkla bulunabildiği için çok yaygın. Genellikle gömlek düğmesi büyüklüğünde yani ufak ve basit oldukları için istenen yere kolaylıkla yerleştirilebiliyor. Bir yerleştirildiklerinde 5 yıl dayanabiliyorlar, çünkü içlerinde 5 yıl yayın yapacak lityum pil bulunuyor. Fiyatları ise 150 ile 5 bin dolar arasında değişiyor.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır