kapat

11.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Doğu Paşa'nın heykel savaşı
Vatandaşlarca 'muzır' bulunan ve Kenan Evren tarafından yerinden kaldırılan Samsun'daki "İlkadım" adlı heykele Tümgeneral Doğu Silahçıoğlu sahip çıktı. Doğu Paşa, heykelin yerine konmasını istedi

İSTANBUL'DAN Samsun Garnizon Komutanlığı'na Tümgeneral rütbesiyle atanan Doğu Silahçıoğlu, İstanbul Sultanbeyli'de yaşadığı heykel krizinin bir benzerinin Samsun'da olduğunu öğrendi; çözüm için girişimlere başladı. Refah Partili Belediye Başkanı Ali Nabi Koçak'ın, Atatürk heykeli için meydanda yer vermemesine direnen, Mehmetçik'e heykel başında nöbet tutturan Doğu Paşa, şimdi de Samsun'daki heykeli 16 yıllık sürgünden kurtarmak için harekete geçti.

EVREN KALDIRTMIŞTI
Doğu Silahçıoğlu'nun eski yerine koydurtmaya çalıştığı "İlkadım" adlı heykel, Atatürk'ün doğumunun 100'üncü yılı anısına, Samsun Valiliği tarafından 1981 yılında yaptırıldı. Temeli dönemin Cumhurbaşkanı Kenan Evren tarafından atılan heykel, Atatürk'ün çevresindeki kız ve erkeklerin çıplak olduğu gerekçesiyle açılışından 3 yıl sonra sansüre takıldı. Atatürk'ün Samsun'a ilk adım atışını ve buradaki gençleri temsil eden heykelde barış ve özgürlük figürlerinin çıplak olması nedeniyle Evren'e şikayet geldi; Kenan Evren de heykelin kaldırılmasını istedi.

SÜRGÜNDEKİ HEYKELLER
Yaklaşık 16 yıl boyunca, 'muzır' oldukları gerekçesiyle değişik yerlerde saklanan figürler, son olarak Atakum Belediyesi bahçesine terk edildi. Kültür Bakanı İstemihan Talay'ın 1 yıl önce 'Yerine konsun' talimatına rağmen sürgün cezaları bitmeyen heykeller, Samsun Valisi Aksoy'un "Tepki alırız" düşüncesi nedeniyle yerine konmadı.

19 Mayıs kutlamaları nedeniyle yapılan toplantıda yeniden gündeme gelen konuyu duyan Garnizon Komutanı Tümgeneral Doğu Silahçıoğlu, heykellerin gerçek yerine konulmasını istedi. Samsun Valisi Metin İlyas Aksoy'un toplantıda, "Temmuz ayı içerisinde tamamlanacak olan Kültür Sarayı Bahçesi'ndeki havuzun yanına koyalım" demesine karşı çıkan Doğu Silahçıoğlu, "Heykeller eski yerine konulmalı" dedi. Toplantı sonuca bağlanmadan dağılırken; vali-paşa krizine yol açan 'muzır heykellerin' ne olacağı ise bir dahaki toplantıya kaldı.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır