kapat

11.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Sorunlu şirket istemiyoruz
Birsen, Türkiye'de siyasi, ekonomik ve doğal değişimlerin ve belirsizliklerin yaşandığını belirterek, 'Belirsizlikler ortadan kalkarsa Borsa şampiyon olur'

İMKB Başkanı Osman Birsen, borsanın standartları bulunduğunu ve bu standartları uygun KOBİ'lerin borsaya gelebileceklerini söyledi. (İMKB) Başkanı Osman Birsen, 'Belirsizlikler ortadan kalkarsa, Borsa şampiyon olur' dedi. İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) aylık olağan toplantısına katılan Osman Birsen, bu yıl 50'nin üzerinde halka arz beklediklerini bildirdi. İMKB'nin çok hareketli bir endeksi olduğunu ifade eden Birsen, Türkiye'de siyasi, ekonomik ve doğal değişimlerin ve belirsizliklerin yaşandığını belirterek, 'Belirsizlikler ortadan kalkarsa Borsa şampiyon olur' dedi. Piyasadaki kağıtların asgari yüzde 40'ının yabancı yatırımcıların elinde bulunduğunu anlatan ve bu oranın yüzde 60'a kadar çıktığını kaydeden Birsen, şunları söyledi:

'Yabancı yatırımcılar güvenilir ve liberal bir piyasa ortamı gördüğü için buradalar. Ama en çok karı da onlar alıyor. Derinlik bilgileri açısından en fazla bilgiyi, en hızlı şekilde yatırımcılara götürüyoruz. 20 bin bilgi alıcısına borsa verilerini iletiyoruz. Deprem sonrasında borsamız çökmediyse, yabancı yatırımcılar İMKB'de işlem yapmaya devam ediyorsa bu bilgi akışının hızındandır.' Türkiye'nin geçmişten gelen bazı ekonomik sorunları olduğunu belirten Osman Birsen, 'Bu aksaklıkların çözüleceğine inanmamız gerekiyor' dedi. Faizlerin düşürülmesi konusuna da değinen İMKB Başkanı Birsen, ne özel sektör ne de devletin yüksek reel faizler ödeyerek hayatını idame ettirme şansına sahip olmadığını vurguladı. 1999 yılını hisse senedi piyasası açısından bir 'büyüme yılı' olarak değerlendiren Birsen, İMKB'de 294 şirketin işlem gördüğünü, yıllık ortalama 20-25 şirketin borsaya katıldığını belirtti.

Birsen, uzun vadeli yatırımın önemine dikkat çekerek, 'Sabırlı yatırımcı Ulusal 100 Endeksi'nde yıllık ortalama yüzde 68 kazanıyor. Bu durum İMKB'de uzun vadeli yatırımın ne kadar önemli olduğunu gösteriyor' dedi. Osman Birsen, küçük ve orta boy işletmelerin (KOBİ) hisselerinin İMKB'de işlem görmesine olanak sağlanması konusunda bir soruyu yanıtlarken de şöyle dedi: 'KOBİ olarak adlandırılan 30-40 bin adet firma var. İMKB sorunlu şirketler borsası değil. Hatta sorunlu şirketler varsa biz onları borsadan çıkartıyoruz. Bunlar içinde borsa standartlarına uygun olan kurumlar var mıdır, bilemiyorum. Ama bu şirketler içinde büyük çalışma potansiyeli olan, dinamik kurumlar varsa Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) ile işbirliği yaparak bunların araştırılması için bir program başlatıyoruz' dedi.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır