kapat

11.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
'Cep telefonu için yanıyorum ağam!'
Sakıp Sabancı, başlangıçta GSM ihalesine girmemekle büyük hata ettiğini belirterek, "Yanıyorum ağam" diye konuştu

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sakıp Sabancı, başlangıçta GSM ihalelerine girmedikleri için pişman olduğunu söyledi. "Telekomünikasyon sektöründe de bizi sollamakta olanlar var" diyen Sabancı, ilk GSM ihalesi konusunda büyük hata ettiğini belirterek, "Şimdi arkama bakıyorum, ne kadar yanlış yapmışım, ne kadar dar görüşlüymüşüm diyorum. Meydanı iki kişiye bırakmışım, hata yapmışım. Yanıyorum ağam! Ama şimdi geç de olsa, trene son duraklardan binmek istiyoruz. Bunu daha erken yapmak gerekirdi" dedi.

Sabancı, şu anda yaptıkları hesaba göre telekom sektörüne girmeleri halinde yüzde 18 pazar payı alabileceklerini de sözlerine ekledi. Rakiplerinin çok yol aldığını, ama rekabetin önemli olduğunu söyleyen Sabancı, "Artık fiyatı indirip daha iyi servis vererek çalışmamız lazım. Yoksa kimse bize gelmez. Ama tekrar diyorum kendime yazıklar olsun. Niye meydanı ikisine verdim?"

KNOW-HOW SATACAĞIM
Sabancı Holding'in yabancı ortaklardan en büyük kazancının teknoloji olduğunu da belirten Sakıp Sabancı, "Ben mal üretip satacağım. Bu benim asıl işim. Ama paradan çok daha önemlisi, know-how satmaya başlayacağım. İşte o zaman kendimi başarılı sayacağım" dedi.

Teknoloji yatırımlarının süreceğini de söyleyen Sabancı, kısa süre önce satın aldıkları Turk.net'i de zamanı geldiğinde borsaya açacaklarını söyledi.

Bundan sonraki önemli bir hedeflerinin de gıda sektörü olduğunu söyleyen Sabancı, Danone ile yaptıkları ortaklığı çok olumlu bulduğunu, Tikveşli ve Birtat'ı satın alarak bu sektörde önemli adınlar attıklarını söyledi.

GIDADA İDDİALIYIZ
Akmina ile sodada da atak yaptıklarını vurgulayan Sabancı, "Bisküvide de 2-3 kişiyle konuşuyorum. Bunların kârlı hale gelmeleri vakit alacak. Ama bekleme gücümüz var. Evli olduğumuz firmalarla başka alanlara, ürünlere yönelme fırsatımız da var. 2 ay sonra bir Carrefour daha açacağım. Muhteşem iş olacak. Marsa da muhteşem olacak. 4-5 yıl içinde gıdacılığım çok kişneyecek" dedi. Sabancı, çimentoda da iddialı olduğunu belirterek "Çimento sektörüm de çok kişneyecek" diye konuştu.

"Baba ölünce şirket öksüz kalmasın"
AİLE şirketlerindeki en büyük sorunun "Baba öldükten sonra şirketin erimesi" olduğunu söyleyen Sakıp Sabancı, bunun önüne geçmek için kurumsallaşmanın şart olduğunu söyledi. "Ben bu işe beş yıldır gönül verdim" diyen Sabancı şöyle devam etti:

"Birçok örnek gördük, baba öldü, şirketler eridi, gitti. Böyle olmamak lazım. Ne yaptık? Gittik Mc Kenzie'den akıl aldık. Neden? Çünkü bu iş bizi aşar. Gidip tüm dünyaya baktılar. Bizim duruma uyan bir numune aradılar. Ta Kore'de buldular. Adamı oradan buraya getirdiler. Onlar müesseseleşmeye nasıl gittiyse biz de öyle yaptık. O yoldan gittik. Kuruma ehemmiyet vermek lazım."

Bir aile konseyi kurduklarını da belirten Sabancı, "Ailede vasıfları uyan kim varsa Konsey'e girdi. El ele gidiş, diyalog devri başladı. Mesela damatların vasıfları yeterli olmasa konseye giremezler. 4 yıldır, her 3-4 ayda bir toplanıyoruz. Kararları ortak alıp değerlendirmeler yapıyoruz" diye konuştu.

"Satmak üretmekten daha önemlidir"
TÜSİAD tarafından hazırlanan yeni ahlak ilkelerine sıcak baktığını söyleyen Sabancı, içinde milletvekillerinin TÜSİAD üyelerinin şirketlerinde çalışamamasına ilişkin bir madde de bulunan yeni ilkelerin altına imza atacağını söyledi.

Bazı milletvekillerinin çeşitli holdinglerde danışman ya da aktif olarak görev yaptığını hatırlatan Sabancı, "Bu durum bizim grubumuzda da mevcut. Örneğin Işın Çelebi. Şimdi bu insanların birikimi, tecrübesi var. Onu bir tarafa koyuyorsun. İşin öbür yanına bakıyorsun, etik kurallar var. Diyorum ki, "Bu isimleri alalım mı, almayalım mı? Gönlüm, imzayı atıp milletvekili çalıştırmamaktan yana" diye konuştu.

Bundan sonraki dönemde, yabancı ortaklıklardan aldıkları know-how'ı uygulayacaklarını söyleyen Sakıp Sabancı, artık sadece sektöründe birinci ya da ikinci olabilecek girişimlere imza atacaklarını söyledi. Toyota'da geri olduklarını, ama bunu değiştirmek için ellerinden geleni yapacaklarını da belirten Sabancı, satış yapmanın üretimden daha önemli olduğunu belirtti. Sabancı "Türkiye satmama şampiyonu. Allah bize her şeyi vermiş. Satmayı beceremiyoruz. Satmak çok önemli" dedi.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır