kapat

11.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Güvenin bedeli yüksek
Şehirleşme, yaşamın karmaşıklığı ve nüfusun gençliğine paralel olarak artan yaşam tehditleri; 250 milyon dolarlık pazar yarattı. Güvenlik pazarında piyasaya her gün yeni bir ürün ya da hizmet çıkıyor. Son yılların en popüler sistemi, merkezi gözlem istasyonları.

İnsanoğlunun yaratılışından beri sahip olduğu en önemli duygulardan biri korunma, tehlikelerden uzak durma. Bu duygu, ilkel çağlarda farklı boyutta yaşanırken, teknolojinin gelişimiyle çeşitlendi. En yüksek binalar, en büyük yapılar, en geniş alanlar bir odadan kontrol edilebilirken; sektör, güvenlik konusunda paranoya derecesindeki sorunlara bile cevap verebilir hale geldi. Teknolojik gelişmeler korunmaya, can ve mal güvenliğine yönelik ürünleri artırırken, hızla büyüyen bir pazar yarattı.

GELİŞEN PAZAR
Türkiye'de elektronik ve fiziksel güvenlik sistemleri dahil güvenlik sektörünün toplam hacmi 250 milyon dolar. Bu, Yunanistan ve Portekiz'de 180-200 milyon dolar seviyesinde. Güvenlik Endüstrisi Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (GESİDER) Başkanı Orhan Aksel'e göre, "Türkiye'nin genç nüfusu ve gelir dağılımındaki uçurumlar, güvenlik sektörünü uçuracak." Çünkü Türkiye'nin eğitim sorunuyla da birlikte bakıldığında gençlik, potansiyel suç demek. Üstelik gelir dağılımındaki dengesizlik de patlamaya hazır bir bomba. Aksel'e göre şu anda güvenliğe talep, sadece üst gelir düzeyi ve endüstriden de gelse yavaş yavaş orta gelir düzeyinde de bu ihtiyaç doğmaya başladı. Ancak sorun firma sayısının, pazardan daha hızlı büyüyor olması.

KONTROLSÜZ BÜYÜME
Türkiye'de güvenlik sektöründe faaliyet gösteren ithalatçı ve dağıtıcı 70 firma var. Sadece alarm tesisatı kuran şirket sayısı ise 400'e ulaşmış. Son 10 yılda büyüyen pazarın en önemli sorunu, yasal bazı zorunlulukların Türkiye'de henüz olmaması, olanların ise denetlenmemesi. GESİDER Başkanı Orhan Aksel'e göre sektörün sağlıklı büyümesi için umut, hemen tüm sektörlerde olduğu gibi, AB normlarının uygulanmaya başlamasında.

ACİL DURUM KAÇIŞ MASKESİ
"Duram Mask" marka maskeler duman ve zehirli gazların tehlike yarattığı acil durumlarda solunuma bu gazları filtre ederek yardım eden ve tehlike bölgesinden kaçmaya imkan sağlayan bir kaçış maskesi. Ev, otel, yüksek bina, iş yeri, okul, hastene ve gemiler başlıca kullanım yerleri. Lastik başlık tüm başı sararak boyun bölgesinden hava girişine izin vermiyor. Uzun saç, sakal, bıyık, gözlük ve diğer aksesuarlar kullanımını engellemiyor. Filtre katmanları zehirli gazları absorbe ediyor. Fiyatı; 45 dolar+KDV.

Tel: (0212) 224 89 60

GAZ ALARMI
MUTFAK banyo, kazan dairesi, ısı merkezi, restoran, fabrika ve atölyelerde doğalgaz ve LPG gazındaki kaçakları algılayan cihaz. Gaz algılama cihazının görevi, gaz kaçağı henüz tehlikeli yoğunluğa ulaşmadan erken uyarıda bulunarak karşı önlemlerin alınmasına fırsat vermesi. 100 m2'ye kadar alanda etkili olan cihaz 220 V şehir şebeke elektriği ile veya 24 V doğru akım ile çalışıyor. Doğalgazlı mekanlarda tavana, tüpgazda da yere yakın monte edilmesi öneriliyor. Fiyatı 80 dolar. Aynı firma yangın uyarılı gaz alarm cihazı da üretiyor.

Tel: (0216) 466 45 05

ARAÇ TAKİP VE FİLO İDARESİ (SANAL KAPTAN)
Otomatİk araç takibi ve idare sistemlerinde kullanılmak üzere geliştirilmiş bir sistem. Taşımacılar Rent-A-Car
şirketleri ve araç kullanan birçok kuruluş Sanal Kaptan kullanarak araçlarının takibini yapabiliyor, yönlendirip ve yeni güzergah belirleyip araçlarına bildirebiliyorlar. Sistem, aracın kontrol sensörlerini kullanarak acil ve olağandışı durumlarda otomatik
alarmı aracın konum bilgisi ile birlikte merkeze iletebiliyor. Çok değerli otomobili olan kişiler de tek bir otomobil için bu cihazı talep edebiliyor. Araca yerleştirilen cihaz 1400 dolar.

Tel: (0216) 391 90 55

MERKEZİ GÖZLEM İSTASYONLARI
MERKEZİ gözlem, ev veya işyerine tesis edilen alarm sisteminin haftanın 7 günü 24 saat merkezdeki ana bilgisayar tarafından gözetim altına alınmasını ifade ediyor. Gözlem istasyonu, alarm sinyallerinin doğruluğunu test ediyor, tehlikenin durumuna göre itfaiye, polis ya da hastaneyi arayıp, müdahale edilmesini sağlıyor. Evinde yaşlı hastası olanlar için bu hizmet çok önemli. Hastanın yanına konan uyarı düğmesi, kendini kötü hissettiğinde merkeze sinyal gönderip ambulans istemesini sağlıyor. Evinde alarm cihazı olanlar, bu hizmetten aylık abonelik ödeyerek yararlanabiliyor. Piyasada pek çok şirket bu işi yapıyor. Ancak en büyükleri MGS ve Pronet. MGS'nin 4 bin abonesi var, ortalama 5 saniyede bir sinyal alıyor. Abonelik bedeli yıllık 160 dolar, tesis bedeli ise 1500 dolar.
Tel: (0216) 442 08 00

TERÖRE DAYANIKLI ÇÖP KOVASI
TERORİST saldırılarda patlamaların yarattığı zararlardan korunma amacı ile hazırlanmış "Patlamaya Dayanıklı Çöp Kovaları" halka açık alanlar, kalabalık bölgeler ve hassas yerlerde tehdit oluşturabilecek bomba olasılıklarını ortadan kaldırıyor. Patlamanın yarattığı şok dalgası etkisi, çöp kovasının özel olarak tasarlanmış çok yüzeyli çevresi tarafından emilerek yukarıya doğru yöneltilmesi ile sağlanabiliyor. Kovanın adedi 600 dolar. Tel:(0212) 224 89 60

DEPREMDE ELEKTRİK VE GAZA OTOMATİK KESİM
Deprem güvenlik sistemi, 5'in üzerindeki şiddette evin doğalgaz vanasını kapatıyor, elektriği kesiyor ve aküsüyle aydınlatarak binanın tahliye edilmesini sağlıyor. Cihaz, okul, işyeri gibi toplu alanlarda da anons sistemini çalıştırıyor. Cihazın bir konuta monte edilme maliyeti 800 dolar. Bugüne kadar endüstride 4 bin cihaz monte edildi. Son dönemde de konutlardan talep var.

Tel: (0216) 445 43 83

ASANSÖRDE KALMATEHLİKESİNE SON
Türkiye'de son dönemde yaşanan elektrik kesintilerinden sonra üretilen bu cihaz, kesinti sırasında asansörün kat seviyesine gelmesini sağlıyor. Cihaz, kendi aküsü ile apartmanın otomatik aydınlatması ile zil ve diafon sistemlerini de 6 saat süreyle sağlıyor. Fiyatı 1600 Mark olan bu cihaz bugüne kadar İstanbul'da 150 binaya monte edildi. Özellikle elektrik kesintilerinden sonra cihaza olan ilgi çok arttı. Tel: (0216) 445 43 83


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır