kapat

11.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Enerji ihaleleri RTÜK Yasasına takıldı
Danıştay 10. Dairesi, Bakanlar Kurulu'nun 3 ayrı bölgede elektrik dağıtım ve ticaretinin yapılmasına ilişkin görevlendirme kararlarını iptal etti.

İstanbul ili Trakya yakasında İSEDAŞ'ın 30 yıl süreyle elektrik dağıtım ve ticareti yapmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararının iptali istemiyle açılan davada Danıştay 10. Dairesi, iptal istemini esastan sonuçlandırdı. Daire, İSEDAŞ'ın hissedarları arasında bulunan Doğan Holding, Çukurova Holding, Adilbey Holding, Demir Toprak, Tekfen İnşaat'tan kurulduğu, bu şirketin hissedarlarının DTV Haber ve Görsel Yay. A.Ş unvanıyla kuruluşun RTÜK Yasası'ndaki 29. madde uyarınca devlete karşı bir taahhüt işini kabul edemeyecek oranda yüzde 10'dan fazla hisseye sahip olduklarının anlaşıldığı ifade edildi.

SOMA SANTRALI
10. Daire, aynı gerekçelerle Süzer Holding'in kazandığı Soma A-B Termik Santral İşletme Hakkı Devri ile Avrupa ve Amerika Holding-Korona Grubunun kazandığı Çatalağzı B Termik Santral İşletme Hakkı Devrine ilişkin Bakanlar Kurulu kararlarını da iptal etti.

Danıştay 10. Dairesi, daha önce 29 ayrı bölgeye ilişkin Bakanlar Kurulu'nun görevlendirme kararlarına karşı açılan davalarda yürütmenin durdurulmasına karar vermişti. Bu kararlara karşı Başbakanlık ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın yaptığı itirazları görüşen Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu, bu kararları kaldırmıştı. Genel Kurul'un kararın RTÜK Yasası'na aykırılık bulunmuştu. Danıştay 10. Dairesi'nin son verdiği bu iptal kararlarının temyiz istemini de, Genel Kurul karara bağlayacak. Genel Kurul, daha önceki görüşü doğrultusunda karar verirse dairenin esastan verdiği iptal kararlarının da bozulması bekleniyor.

Temyiz yolu açık
Söz konusu gelişmelerin olmasıyla birlikte hisse senetleri borsada işlem gören Doğan Holding'in sırası kapatıldı. Doğan Holding'in borsaya gönderdiği açıklamada karara itiraz edileceğini belirtelerek şu noktaların altı çizildi: "Danıştay 10.Dairesi'nin şirketimizin kazandığı İstanbul Trakya Bölgesi Elektrik dağıtım tesislerinin işletme hakkının devri ihalesinin iptal kararı ilk derece mahkemesi sıfatıyla verilmiş olup, temyizi kabildir ve hukuki prosedürler çerçevesinde konu takip edilmektedir."

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cumhur Ersümer, konuyla ilgili şunları söyledi: " Bu karar intikal ettiği zaman inceleyip bakacağız. Enerji Bakanlığı olarak, bize intikal eden mahkeme kararlarını uyguladık. Bu konuda da yasal prosedür kesinleştikten sonra, tabii ki bunu da uygulayacağız.''

Medya Holding'in açıklaması
Medya Holding katıldıkları bütün devlet ihalelerinde kanunlara aykırı herhangi bir durumun bulunmadığını açıkladı. Medya Holding tarafından yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi:"Medya Holding, hissedarlarının veya yan kuruluşlarının, katıldıkları bütün devlet ihalelerinde, RTÜK Kanunu ve 2886 sayılı Devlet İhaleleri Kanunu'na aykırı bir durumun bulunmadığını bildiririz."

REUTERS


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır