kapat

11.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Prim düşmeden olmaz!
İSO Başkanı Kavi ve ASO Başkanı Çağlayan, sigorta primi yüklerinin kaçak işçiliğin en büyük nedeni olduğunu söyledi

Türkiye'de sayıları hızla artan ve kayıtdışı ekonomiyi besleyen yabancı kaçak işçi istihdamı, sanayi odalarının birinci gündem maddesine oturdu. SABAH'ın üç gündür çeşitli boyutlarıyla ele aldığı soruna ilişkin olarak bugün bir açıklama yapan İstanbul Sanayi Odası Başkanı Hüsamettin Kavi ve Ankara Sanayi Odası Başkanı Zafer Çağlayan, sorunu yaratan nedenler ve çözüm önerilerini tartışmaya açtılar.

İstanbul Sanayi Odası Başkanı Hüsamettin Kavi, bu sorunun Türkiye'nin gündemine yeni bir konuyu getirdiğini belirterek, "Türkiye artık kendi sınırlarını kontrol etmenin yollarını tartışmaya başlamalıdır" dedi. 1 Ocak 2000 tarihinden itibaren sosyal güvenlik primlerinin ikiye katlandığını, 1 Nisan tarihinden itibaren daha da artacağını belirten Kavi şunları söyledi:

TAHRİBAT BÜYÜK
"Bunun kayıtdışındaki alana hiçbir zararı yok, tahribatı kayıt içinde olana. Ben sosyal güvenlik sisteminin açıkları, artan primler ve kaçak işçi konusunu Maliye Bakanı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanına anlattım. Daha fazla prim tahsil edelim derken kayıtlı işçi sayısında geriliyoruz. Giderek kayıtsız istihdama yöneliyoruz. SSK sisteminin prim oranlarının artmasına rağmen prim tahsilatı artmaz. Bu yük sadece kanuna uygun iş yapan işletmeler üzerinde ağırlaşır. Türk vatandaşlarının işini başkalarına takdim ediyoruz, bunu rekabet adına yapıyoruz. Yabancılara ödenen para Türkiye'de ekonomiye dönmüyor. Bunu sistem yaratıyor, herkes kendini kurtarmaya çalışıyor. Bize vize uygulayan ülkelere kızıyorduk, şimdi Türkiye'nin çevresindeki ülkeler için girişi nasıl kontrol edeceğini düşünmesi lazım."

ASO Başkanı Zafer Çağlayan da yabancı işçi istihdamının haksız rekabet yarattığını belirterek, "Ankara'da da sayıları artıyor. Nijeryalılar iş ararken sempatik görünmek için (Adım Muhammed, Müslüman'ım) diyor. Böyle giderse bu ülkede sosyal şartlardan sözetmek çok zor olacak. Ankara'da üst gelir düzeyindekilerin evlerinde yabancı mürebbiyeler var, 200 dolar alıyorlar. Bu işin en büyük nedeni mevcut vergi sistemi ve istihdam üzerindeki yüklerdir. Dünyanın hiç bir ülkesinde yüzde 35.5 sigorta primi yoktur. Kıdem tazminatı vermeemk için işletmeler 1 senesi dolmadan işçinin çıkışını verip yeniden alıyorlar. İşgücü maliytlerinin düşürülüp verimliliğin nasıl artırılacağı konusunda sendikaların, konfederasyonların bir projesi yok" dedi.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır