kapat

11.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Mısır mallarımızı ucuza kapatıyor
Mısır hükümeti, Osmanlı döneminden itibaren mal sahibi olanların bütün varlıklarına 1952'deki darbenin ardından el koymuştu. Hükümet 137 kişi olarak açıkladığı "mağdur Türklere" sadece 231 milyar ödeyecek

Osmanlı İmparatorluğu döneminden 1952 yılında yapılan darbeye kadar geçen dönemde Mısır'da mal sahibi olanların her şeyine el konulmuştu. Mısır hükümeti AFP'nin verdiği habere göre, sayılarını 137 olarak açıkladığı Mısır'daki Türk mal varlığının karşılığını ödemeye karar verdi. Ancak 400 bin dolar olarak açıklanan toplam rakam, Mısır'ın mallarımızı ucuza kapatmaya kalktığını ortaya koyuyor.

ADAM BAŞI 1,5 MİLYAR
Mısır'da 1952'de yapılan darbenin ardından toprak alım-sıtımıyla ilgili sıkı sınırlandırmalar getirilmiş ve Mısır'da toprağı olan yabancıların malları ellerinden alınmıştı. Mısır hükümeti şimdi bu arsaların bedellerini geri ödemeye hazırlanıyor.

Toprağını kaybedenler arasında toplam 137 Türk'ün bulunduğu açıklandı. Ancak Mısır hükümeti, herbiri milyarlarca lira değerinde olan arsalar için, sahiplerine uzun vadede oldukça komik rakamlar ödemeyi planlıyor.

Aralarında Şerif Mardin gibi birçok ünlünün bulunduğu 137 Türk toprak sahibine, arsalarının bedeli olarak toplam 400 bin dolar (231 milyar lira) değer biçildi. Yani Mısır'ın en güzel yerinde arsaları bulunan Türkler, kişi başına yaklaşık 1 buçuk milyar gibi komik bir rakam alacak. Ancak Mısır hükümeti, ödemeyi planladığı bu miktara bir cömertlik yapmayı da düşünmüyor değil. Topraklarını kaybetmenin üzerinden geçen yaklaşık 50 yılda, her yıl için yüzde 4 faiz bedeli ödeyecek.

Mısır'ın eski devlet başkanlarından Cemal Abdül Nasır, 1952 ve 1961 yılları arasında kendi vatandaşlarına bile toprak alımıyla ilgili oldukça sıkı yasalar getirmiş ve yabancıların ülkede toprak sahibi olmalarını yasaklamıştı.

ENVER SEDAT DÖNEMİ
Yabancıların sahip olduğu topraklar da ellerinden alınmıştı. Ancak bu durum, 1970'lerde Devlet Başkanı Enver Sedat tarafından değiştirildi. Sedat, Nasır döneminin solcu politikasından uzaklaşarak toprak alımı yasaları üzerinde birçok reformlar gerçekleştirdi, mülkiyet sahipliğine izin verdi.

DIŞ HABERLER


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır