kapat

04.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Hop oturup hop kalktılar
Holding ve bankaların da ortak girişim gruplarında yer alması borsacıları dün sabah POAŞ ihalesinin seyrine kilitledi. Fiyat artırımına göre hisseler yön buldu

Ekonominin en kritik gününde piyasalar televizyondan naklen yayınlanan Petrol Ofisi (POAŞ) ihalesine kilitlendi. 2000 yılındaki 7.3 milyar dolarlık özelleştirme geliri içinde önemli pay alacak POAŞ'ın yüzde 51'lik blok satışı ihalesi hisse senetlerinin fiyatlarını da yukarı, aşağı oynattı. Halka açık holding ve bankaların da dahil olduğu ortak girişim gruplarından gelen fiyat teklifleri, tekliflerini gözden geçirmek üzere aldıkları süreler borsada hareketliliğin belli hisseler üzerinde yoğunlaşmasına neden oldu.

Sonuç olarak İMKB-100 Endeksi günün yüzde 0.92 oranında düşüşle 16.783 puandan kapattı. 811 trilyonluk işlem hacminin yüzde 23'ü de ihaleyi alan İş Bankası ve Doğuş Holding hisselerinde gerçekleşti.

Bu arada POAŞ ihalesinin 1 milyar 260 milyon dolarla satışını değerlendiren analistler, gerçekte fiyattan çok özelleştirmede adımın atılmış olmasının önemli olduğunu belirttiler. POAŞ fiyatının diğer özelleştirme beklentisi içindeki halka açıklık oranı düşük olan kamu hiselerinde de belirleyici olması bekleniyor.

Dün sırası ihale nedeniyle kapalı olan POAŞ, önceki günü 130 bin lira seviyesinden tamamlamıştı. Bu fiyatla şirketin yüzde 51'lik hissesinin değeri yaklaşık 2.2 milyar dolara denk geliyor. 1.26 milyar dolara göre hissenin fiyatı 71 bin lira ediyor.

MUAFİYET VAR
Bu arada Sermaye Piyasası Kurulu satış sonrasında alıcı grubun çağrıda bulunma yükümlülüğünden muaf tutulmasına karar verdi. Karar Özelleştirme İradesi'nin SPK'ya yaptığı başvurusu sonucunda alındı.

POAŞ iyi başlangıç
Deutsche Bank ve Morgan Stanley Dean Witter, hükümetin POAŞ ihalesiyle özelleştirmede programına iyi başlangıç yaptıklarını açıkladı. İhale sonucunu, "Bugünkü teklif makro ekonomik açıdan çok önemli çünkü POAŞ özelleştirme programının önemli bir parçası" şeklinde değerlendiren Deutsche Bank economistlerinden Laura Papi, "Özelleştirme IMF'nin performans kriterleri arasında en zor olanı. Eğer şu an bir değerlendirme yapmak gerekirse ben hedeflerine ulaşacaklarından yana görüş belirtirim" dedi.

Sonucun olumlu olduğunu belirten Morgan Stanley Dean Witter'dan Türkiye analisti Ali Kerim Akkoyunlu da Türk hisse senetleri için 'Overweight' görüşünde olduklarını ve sene sonuna kadar endeksin 4.5 sent seviyesine gelmesini beklediklerini kaydetti. Akkoyunlu, "Enflasyon düşmeye başlayınca, ilkbahar sonu, yaz başında piyasaya hareket gelmesini bekliyorum" diye konuştu.

REUTERS


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır