kapat

04.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Koç: Enflasyon zamanla düşecek
Gidişatın gayet müspet olduğunu vurgulayan Koç Holding Başkanı Rahmi Koç, "Bu enflasyon düşecek. Moralleri bozmamak, tedbiri elden bırakmamak gerekiyor" dedi.

Türk iş dünyasının duayen ismi Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Koç, psikolojik olarak herkesin enflasyonun düşeceğine inandığını söyledi. Koç, hükümetin enflasyonla mücadele programında morallerin bozulmaması, tedbirin elden bırakılmaması gerektiğini belirtti.

Enflasyonun zamanla düşeceğini belirten Koç, "Bu enflasyon düşecektir" diye de vurguladı. Özelleştirmenin bir an önce yapılarak bütçe açıklarının kapatılmasını isteyen Koç, toplu sözleşmelerde hedef enflasyon sınırının aşılmamasınını önemine değindi ve "Biz, enflasyon hedefine göre fiyatlandırma sözümüzü koruyoruz" mesajı verdi. Rahmi Koç, sorularımızı şöyle yanıtladı:

* İstikrar programının gidişatını nasıl görüyorsunuz?

Gayet müsbet. Hükümetimiz kararlı ve o istikamette programı götürüyor. Nitekim IMF Türkiye Masası Şefi Cottarelli geldi. Yaptığı ince tetkiklerden sonra olumlu istikamette rapor vereceğini açıkladı. Bize verecekleri kredinin ilk dilimi de çıkacak.

* Enflasyondaki düşüş beklendiği kadar hızlı değil. Sizin görüşünüz nedir?

Enflasyon bizdeki gibi kronik yapıda ise birdenbire düşmez, zamanla düşecektir. Moralleri bozmamak gerekir. Enflasyon beklendiği gibi düşmüyor diye tedbirleri elden bırakmamak lazım. Dünya Bankası'nın buradaki temsilcisi Chibber, enflasyonla mücadeleyi hızlı akan nehirden karşıdan karşıya geçmeye benzetti. Çok doğru.

* Enflasyon hangi seviyede çıkarsa olumlu karşılanabilir?

Yüzde 3-4 arasında çıkarsa iyidir. Yüzde 3'e yakın ve altında olursa çok iyidir. Bu enflasyon düşecektir. Psikolojik olarak herkes buna inanmıştır.

* Toplu sözleşme dönemi geliyor. Ücret artış talepleri ne olmalı?

İşçi sendikaları ile yapılacak anlaşmalarda enflasyon hedefi aşılmamalı.

* Özelleştirme yeniden hız kazandı. Gelişmeleri nasıl yorumluyorsunuz?

Özelleştirmenin süratle yapılması ve bütçe açığının kapatılması gerçekten çok önemli.

* Siz hedef enflasyona göre fiyatlandırma yönündeki sözünüzü koruyor musunuz?

Fiyatlandırmaya yönelik sözümüzü muhafaza ediyoruz. Kaldı ki piyasa o kadar rekabetçi ki isteseniz de fiyat ayarlaması yapamıyorsunuz. Fiyatı, piyasa tayin ediyor. Piyasa aşağı doğru gittikçe kar marjları düşüyor, fiyatlar da ona göre ayarlanıyor.

* POAŞ ihalesine girdiniz, GSM'le ilgisiniz. Bunlar yeni açılımlar mı?

Uzun vadeli stratejimizde bunlar var. Enerji konularıyla ciddi olarak ilgiliyiz. Şu anda Türkiye enerji üretim kapasitesinin yüzde 10'u bizde. En son aldığımız ihalelerle birlikte enerji üretiminde önemli bir yerimiz var. Aygaz vasıtasıyla piyasanın yüzde 35'i bizdeydi. Enerji bizim ve Türkiye'nin ihtiyaçlarının bir gereği.

* Cumhurbaşkanlığı seçimlerine ne diyorsunuz?

O iş halloldu görünüyor.

* Bulunan formül sizi tatmin ediyor mu?

Onu büyüklerimiz bilir.

* Sayın Demirel'in görev süresi uzatılmalı mı?

Sayın Demirel Türkiye'nin bugün en tecrübeli liderlerinden biri. Aransa Süleyman Bey kadar tecrübeli bir isim bulunabilir mi?


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır