kapat

04.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Devlerin kahve savaşı
Nescafe'nin üreticisi Nestle, kendisininkinin aynısı ürün çıkardığı gerekçesiyle S'Cafe'nin üreticisi Sagra'yı mahkemeye verdi ve ürünlerin toplatılmasını istedi

DünyanIn hemen hemen tüm ülkelerinde satılan Nescafe'nin üretici firması Nestle ile aynı alanda faaliyet gösteren Sagra'nın yaşadığı rekabet mahkemeye yansıdı. Çikolata, gofret ve hazır kahve üreticisi Nestle, en büyük rakibi Sagra'yı haksız rekabetle suçladı. Sagra'nın ürettiği kahvelerin ambalajının kendi ambalajları ile güçlü benzerlikler taşıdığını iddia eden Nestle, Sagra tarafından üç ayrı isimle üretilen kahvelerin ihtiyati tedbir yolu ile piyasadan toplatılmasını istedi.

NESKAFE VE ESKAFE
Nescafe ile Türkiye'deki ilk tescil belgesini 1938 yılında alan İsviçre kökenli Nestle, avukatları aracılığıyla mahkemeye başvurdu.

Sagra Gıda Üretim Pazarlama şirketi tarafından üretilen hazır kahve ürünlerinde S'Cafe kullanıldığı ifade edilen dilekçede, "S'Cafe'nin okunuşu Eskafedir. Bizim markamızın okunuşu ise Neskafedir. Görüldüğü gibi davalı markanın ürünü bizim ürünün okunuşu ile aynı sesi vermektedir" ifadesi kullanıldı.

Nescafe Classic markasında kullandıkları kompozisyonun aynısının davalı tarafından üretilen S'Cafe Classic markasının ambalajında kullanıldığı iddiasına yerverilen dilekçede, "Kahve taneleri içine gömülü kırmızı kupada tüten dumanı da taklit etmiştir. Yani davalı bizim ürün ambalajındaki kompozisyonu ayrıntılarına kadar aynen kopye etmiştir" denildi.

Sagra'nın S'Cafe'yi tescil ettirmek için Türk Patent Enstitüsü'ne yaptığı başvurunun, itirazları üzerine henüz sonuçlanmadığı da hatırlatılan dilekçede, Sagra tarafından yaratılan haksız rekabetin üç kişilik bilirkişi heyeti tarafından tespit edilmesi istendi.

TOPLATMA İSTENDİ
Sagra tarafından üretilerek piyasaya sürülen hazır kahvelerin kendi tescilli ürünlerine iltibas oluşturacak derecede benzediğini iddia eden Nestle, bu iltibasın ortadan kaldırılması için davalı tarafından üretilen S'Cafe, S'Cafe Gold ve S'Cafe Classic markalı ürünlerin üretiminin, satışının, dağıtımının, ithalinin ve ihracının ihtiyati tedbir yolu ile önlenmesini talep etti.

YÜKSEL KOÇ (SHA)


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır