kapat

04.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Ersel: Düşüş yavaş olacak
Yapı ve Kredi Bankası Genel Müdür Başyardımcısı Hasan Ersel, enflasyondaki düşüşün yavaş olacağını öngörüyor

Hükümetin uyguladığı ekonomi programını "akıllıca yapılmış ve çıkış noktası olan" bir program olarak nitelendiren ancak bazı risklerin bulunduğuna dikkat çeken Yapı Kredi Bankası Genel Müdür Başyardımcısı Hasan Ersel, enflasyondaki düşüşün de ağır olabileceğini söyledi.

Ersel, Brezilya ve Meksika gibi ülkelerin uyguladıkları programları önemli finans merkezlerinde tanıtan bakanları bulunduğunu hatırlatarak Türkiye için benzer rolü üstlenecek siyasiler olması gerektiğini belirtti.

İMF'ye verilen niyet mektubunun şimdiye kadarki en detaylı mektup olduğunu belirten Ersel, mektupta gelirler politikalarının yalnızca bir paragrafta anlatıldığını vurgulayarak, şöyle konuştu:

BÜYÜME HEDEFİ ELEŞTİRİSİ
"Bu işçi sendikaları ile toplu sözleşmelere oturulması, işçi sendikalarının ikna edilmemiş olması demektir. Bir şey yapılmadı. Ama yapılması lazım bu anlamda sahiplikten bahsediyorum. Yeni sözleşmelerin programa göre uyarlanmasını, eski sözleşmelerin revize edilmesini istemek siyasi bir karardır. Bunu teknik bir insan yapamaz, işçi sendikası da yapamaz. Ama dünyadaki başarılı benzerleri sendikalar ile oturup programı anlatmışlardır."

Hükümetin yüzde 5.5'lik büyüme hedefini gerçekçi bulmadığını belirten Ersel, bunun program için kritik bir nokta olduğunu kaydetti. "Türk ekonomisi canlanmıyor, ya da çok ağır canlanıyor. O nedenle ben yüzde 5.5 büyümeyi gerçekçi bulmuyorum" diyen Ersel, "bizim tahminlerimiz yüzde 44,5" dedi. Büyüme hedefinde meydana gelebilecek sapmanın siyasi otorite üzerinde baskıya neden olarak programın yumuşatılmasına gidilebileceğini vurgulayan Ersel, şöyle devam etti: "Büyüme hareketlenmez ise, siyasi iktidar çok baskı altında kalır. Enflasyonu düşürmek için bu kadar işsizliğe mi maruz kalalım noktasına gelmeye başlar ve programı yumuşatma yoluna gidebilir. Bu da tehlikeli olabilir. Benim gördüğüm risk esas olarak burada."


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır