kapat

04.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Casus diplomat krizi
Almanya'daki 3 diplomatımızın casusluk gerekçesiyle geri çekildiği, 4'ünün daha sınırdışı edilmek istendiği öne sürüldü.

Almanya ile Türkiye arasında düzelmeye başlayan ilişkiler dün patlak veren diplomat kriziyle yeniden gerginleşeceğe benziyor. Alman hükümeti, dört diplomatımızdan casusluk yaptıkları gerekçesiyle ülkeyi derhal terk etmelerini istedi. Kriz, Almanya'nın saygın Der Spiegel Dergisi'nin dün piyasaya çıkan sayısında duyuruldu. Der Spiegel, dört diplomatın yanısıra, Alman hükümetinin baskısıyla geçtiğimiz haftalarda üç Türk diplomatın daha Ankara tarafından merkeze çekildiğini öne sürdü.

KRİZ ŞİMDİLİK ÇÖZÜLDÜ
Habere göre bu üç Türk diplomat geri çekilir çekilmez, Almanya bu kişilerin ülkeye girişlerini yasakladı. Olay çok geçmeden yayıldı. Dünyaca ünlü Associated Haber Ajansı (AP), haber ile ilgili olarak ismi açıklanmayan bir Alman hükümet sözcüsünden görüş aldı. Detaylı bir açıklama yapmaktan kaçınan hükümet yetkilisi, Alman İstihbarat Servisi (BND) Başkanı Ernst Uhrlau'nun geçen hafta, Türkiye'ye gelerek MİT Müşteşarı Şenkal Atasagun ile krizin çözümü için görüşme yaptığını ifade etti.

"ÖRGÜTLÜYORLARDI"
Ernst Uhrlau'nun, Atasagun ile buluşması sonrası her iki tarafı da tatmin edecek bir çözüm konusunda anlaşma sağlandı. Türk ve Alman İstihbarat başkanları konunun detaylarının kamuoyuna sızdırılmaması yolunda uzlaştı.

Alman makamları, dört diplomatımızı bu ülkede yaşayan Türkler arasında casusluk faaliyetleri yapmakla suçladılar. Ortaya atılan iddiaya göre, diplomatlarımız buradaki Türkleri örgütlüyor ve Alman İstihbarat Servisi'ne sürekli yanlış bilgilerin akmasını sağlıyordu. Der Spiegel, Alman hükümetinin bu durumdan rahatsız olduğunu belirtti ve "Türk casus diplomatların, burada yaşayan Türk ve Kürtler arasındaki sürtüşmeleri körüklediklerinden şüpheleniliyordu" ifadesini kullandı.

ATASAGUN'UN GEZİ İPTALİ
Dergide yer alan rapora göre Türk casuslar, dokunulmazlık zırhı altında Almanya'daki konsolosluklarda görev yapıyordu. Aynı raporda, Almanya'nın daha önce de üç Türk diplomatın casusluk faaliyetleri yaptığını belirlediği yazıyor. Bu kişilerden görev sürelerinin bitiminde darhal ülkeyi terketmeleri istendi. Ankara bu üç Türkü, Berlin'in isteği doğrultusunda görev sürelerinin bitiminde geri çekti. Berlin bu Türkler'e ülkeye giriş yasağı koydu. Alman istihbarat yetkilileri MİT Müsteşarı Şenkal Atasagun'un Almanya'ya geçen Şubat ayı ortasında yapacağı ziyaretinde bu kriz nedeniyle iptal edildiğini söylüyorlar. İddiaya göre Atasagun, ziyareti sırasında casus krizinin gündeme getirileceğini duyunca geziden vazgeçmiş.

BU İLK DEĞİL
Almanya ile Türkiye arasında daha önce de iki kez casus krizi yaşandı. 1989 yılında yaşanan ilk olay Stuttgart'da patlak verdi. Kriz sonrası Türkiye'nin Stuttgart Başkonsolosluğu'nda görev yapan 2, Berlin Konsolosluğu'ndan 2, Köln, Hamburg, Nürberg ve Bonn'dan da birer MİT görevlisi Türkiye'ye dönmek zorunda kaldı. Bu kriz çerçevesinde Bonn Büyükelçiliği'nde görev yapan MİT temsilcisi de Ankara tarafından geri çekildi. Türkiye ile Almanya arasında son ajan krizi ise 1994'te yaşandı. Bu gerilimin ardından ikisi Bonn Büyükelçiliği, biri de Berlin'den olmak üzere toplam dört diplomat, Alman makamlarının talebi üzerine geri çekildi. Alman makamları casus diplomatların tespit edilmesi durumunda diğer ülkelerin aksine bu kişileri hemen sınırdışı etme yolunu seçmiyor. Berlin, iki ülke ilişkilerinde büyük bir krize neden olmamak için genelde bu işi sessiz sedasız halletmeye çalışıyor. Casusluk faaliyetleri yaptığından şüphelenilen diplomat, Alman Gizli Servisi'nce önce takibe alınıyor. Kişinin casusluk yaptığı belgeleriyle saptanıyor.

Daha sonra, diplomatın ülkesi durumdan haberdar ediliyor. Casus diplomatın görev süresi dolduğu an ülkeyi terketmesi ve bir daha Alman topraklarına girmemesi isteniyor.

"HABERİMİZ YOK"
ANKARA- Almanya'nın yüksek tirajlı dergilerinden Der-Spiegel'in "Türkiye ile ajan krizi" haberi Ankara'ya bomba gibi düştü. Dergideki haber "resmen" doğrulanmazken, haberin duyulmasının ardından Ankara sessiz kalmayı tercih etti. Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Sermet Atacanlı, "Hiçbir bilgim yok" diyerek yorum yapmadı. Berlin Büyükelçiliği yetkilileri ise, "Büyükelçiliğin ilgi alanına girmiyor. Teyit edebilecek durumda değiliz" dediler. MİT Müsteşarlığı ise, MİT'e ulaşmış bir bilgi olmadığını ifade ettiler.

İddialara göre, Almanya, geçen hafta 3 diplomatın geri çekilmesini istedi. MİT'le Alman istihbaratı ve Dışişleri Bakanlıkları arasındaki görüşmeler sonucu bu 3 diplomat çekildi. Almanya, ayrıca bu hafta yeniden 4 diplomatın geri çekilmesini istedi. MİT Müsteşarı Atasagun dün Ecevit ile görüştü. Başbakanlık'taki 50 dakikalık görüşmede Atasagun, Almanya ile yaşanan kriz konusunda Başbakan'a bilgi sundu.

Türkiye'nin bir başka ülke ile diplomatik ilişkilerine yansıyan son casus krizi Yunanistan ile yaşanmıştı. Yunanistan'ın Ankara Büyükelçiliği'nde görevli bir askeri ataşe, casusluk yapmakla suçlanmış ve Türkiye'nin isteği üzerine Yunanistan tarafından geri çekilmişti.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır