kapat

01.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Yılmaz'dan cevap
"ANAP'taki iç gelişmeler bazıları tarafından liderlik zaafı gibi takdim edilmeye çalışıldı. Benim için zaaf olarak gösterilen husus ANAP'ın tek demokratik parti olduğunun tescilidir"

ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz, dünkü Meclis Grubu toplantısında, Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin grupta son kez konuşacağını söyledikten sonra, "Ancak geçen hafta içinde yaşanan bazı gelişmelere değinmeden geçemiyorum" dedi ve isim vermeden Başbakan Ecevit'in liderlik eleştirisine yanıt verdi:

"Son haftalarda ANAP içindeki gelişmeler, bazıları tarafından ANAP Genel Başkanı açısından bir liderlik zaafı gibi takdim edilmeye çalışılmıştır. Aslında benim için zaaf gibi gösterilen husus, ANAP'ın Meclis'teki tek demokratik parti olduğunun tescilidir. Bundan gurur duyuyorum." Yılmaz, dakikalarca alkışlanan bu sözlerinden sonra, milletvekillerini Anayasa değişikliği için imza vermeye çağırdı. Yılmaz, "Hiç kimseye baskı yapmam. İsteyen imzalar isteyen imzalamaz. Ancak size tavsiyem, şahsi düşüncelerinize göre değil Türkiye'nin geleceği, istikrarı için hareket etmenizdir" dedi.

ANAP'TA 30 FİRE
Grup Başkanvekili Murat Başesgioğlu, toplantı sürerken bir görevli aracılığıyla teklifi, milletvekillerine tek tek göndererek imzalamalarını istedi. İmzalamayan milletvekilleri arasında tek sürpriz Devlet Bakanı Yüksel Yalova oldu. Yalova, teklifi sıranın üstüne koyan görevliyi, "Kaldır götür şunu, imzalamayacağım" diye tersledi.

Çevre Komisyonu Başkanı Ediz Hun da "kişiye bağlı değişikliğe karşı" olduğunu belirterek teklife imza atmayanlar kervanına katıldı. Lütfullah Kayalar, Burhan Kara, Mehmet Ali Bilici, Eyüp Aşık gibi ANAP'ın ağır topları da teklife imza atmadılar. Böylece 87 milletvekiline sahip olan ANAP'taki fire sayısı böylece 30'a ulaştı.

PAKDEMİRLİ'NİN CİNLİĞİ
Demirel'e karşı muhalefet hareketini başlatan Ekrem Pakdemirli, Grup Başkanvekili Beyhan Aslan'ın daveti üzerine, ANAP lideri Yılmaz ve Genel Başkan Yardımcısı Taşar'la aynı sırada oturdu. Çalışma Bakanı Yaşar Okuyan kürsüde hazırladığı yasa tasarıları hakkında bilgi verirken Yılmaz'ın sırasında Demirel sohbeti yapıldı. Pakdemirli, imzaya açılan teklifi isteyerek "Buna ben de imza atacağım" deyince, Taşar, "Yahu sen imza atmayacağını söylemedin mi?" diye sordu. Pakdemirli de bunun üzerine "Doğru. Ben imza atarsam işin ciddiyeti kalmaz, daha da sulanır. Herkes 'Pakdemirli attığına göre bu iş ciddi değil' diye düşünür. Ben de bu teklifin içine etmiş olurum" diye bir açıklama getirdi. Pakdemirli'nin ısrarına rağmen imza attırılmadı.

Bu arada devreye giren Yılmaz ile Pakdemirli arasında kahkahaya yolaçan şu ilginç diyalog gelişti:

Yılmaz: (Önceki gece bir TV kanalında katıldığı Cumhurbaşkanlığı anketini kastederek) Ne o, Siyasal'ın öğrencilerinden hiç oy alamamışsın.

Pakdemirli: Cumhurbaşkanlığı için hiç oy alamadım ama Demirel'e de oy verdirtmedim, bana bu yeter.

Yılmaz: (Gülerek) Maşallah tek kişilik ordu gibisin, karşında kimse duramıyor.

Pakdemirli: Demirel, 'Ben adamı anasından doğduğuna pişman ederim' dediği için mi 5+5'i destekliyorsunuz?

Yılmaz: (Kahkaha attı, yanıt vermedi.)

TAŞAR'IN FIKRASI
Yılmaz'ın hemen yanında oturan Taşar, isim vermeden Demirel'e uyarladığı bir fıkrayla sohbete katıldı. Yılmaz'ı kahkahaya boğan fıkra şöyle:

"Adamın birisi camide dua ediyormuş ama çok sıkıntılıymış. Duasının kabul edileceğinden endişeliymiş. O sırada huşu içinde dua eden birisini daha görmüş. Merak etmiş, yanındakine 'Bu adam böyle dua ederken herhalde bizim duamız kabul olmaz' diye dert yanmış. Adam duasını bitirdikten sonra merak edip sormuş 'Sen ne için dua ettin'. Adam 'ekmek parası için' demiş. Bu cevabı alınca çok sinirlenmiş, elini cebine atıp adama bağırmış: Bir ekmek parası için Allah'ı meşgul etme, al şu parayı git kendine ekmek al."

VAAZ KÜRSÜSÜ DEĞİL
Yıllardır milletvekillerine hiç baskı yapmadığını ve bir düşünceyi zorla empoze etmediğini belirten ANAP lideri Yılmaz, grupta şunları söyledi:

"Arkadaşlarım en aykırı görüşlerini bu kürsüde dile getirirler. Bu kürsü onun için yapılmıştır. Bu kürsü genel başkanın çıkıp haftada bir defa burda size vaaz vermesi için yapılmadı. Aykırı görüşlerin dile getirilmesi, tartışılması için yapıldı. ANAP bunu en geniş şekilde kullanan partidir." Mesut Yılmaz, "imza baskısı yok" dedi ve milletvekillerinden imzalarını atarken, kişileri değil, istikrarı düşünmelerini istedi.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır