kapat

01.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Sözleşmeli subaylık geliyor
Savunma Bakanı: Bayanlar da sözleşmeli subay ve astsubay olabilecek. Sözleşmeli subaylar yüzbaşı, astsubaylar da kıdemli üstçavuş olabilecek...

MİLLİ Savunma Bakanı Sabahat-tin Çakmakoğlu, MHP'nin önceliğini, "Anayasa değişikliğine destek vermek" olarak açıkladı. MHP'de cumhurbaşkanlığı adayları arasında adı geçen Çakmakoğlu, güncel siyasi ve askeri konularla ilgili soruları yanıtladı.

* MHP, Cumhurbaşkanlığı adayı çıkaracak mı?

- Bizim şu andaki önceliğimiz Anayasa değişikliğine destek vermektir. 7 yıllık Cumhurbaşkanlığı süresi, sosyal çalkantıları da içinde bulunduran Türkiye için uzun bir dönemi ifade ediyor. Yasama dönemi bile beş yıl olduğu halde, çoğu defa dört yılı aşmıyor. Önceki dönem daha da kısa sürdü. Bu sürenin beş yıla indirilmesi normaldir. Onun için destek veriyoruz.

*Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk'ün gündeme yeniden getirdiği genel afla ilgili görüşünüz nedir?

- Affın tekrar gündeme geleceği anlaşılıyor. Zaten bu konuda belirli görüşler etrafında anlaşma olmayınca askıya alınmıştı. Ortam müsait olduğu zaman, Sayın Türk'ün konuyu tekrar gündeme getireceği anlaşılıyor. MHP olarak da benim görüşüm, bu af kanunu, bizim teklifimiz olarak gelmiş bir kanun değil. Ama koalisyon ortağımız ve Sayın Başbakan'ın bulunduğu partinin teklifi olarak gündeme gelince, o zaman bizim görüşlerimizi de telif edecek bir tasarı haline getirilmesi arzu edilmiştir. Son aşamada uzlaşma olacaktır.

* Sözleşmeli subay ve astsubay yasa tasarısı çalışmaları hakkında bilgi verebilir misiniz?

- Bu tasarı TSK'nın küçük rütbeli subay ve astsubay ihtiyacını karşılamak üzere hazırlanıyor. Tasarı bayanların da bu statüde istihdamına imkan vermektedir. Sözleşmeli subaylara, yüzbaşı rütbesi dahil ve astsubaylara kıdemli üstçavuş rütbesi dahil yükselebilme imkanı sağlanacaktır. Ayrıca bu statüdeki başarılı personelin istekli olmaları halinde muvazzaf statüye geçirilmeleri de mümkün olacaktır.

* Hizbullah ile TSK arasında kurulmaya çalışılan bağ hakkında ne diyorsunuz?

- TSK 1984 yılından bu yana, PKK terör örgütü ile kahramanca mücadele etmektedir. Bu mücadelede TSK'nın kendi yasal gücü dışında herhangi bir desteğe ihtiyacı yoktur. Bu örgütün adının TSK ile aynı cümlede ifade edilmesine bile tepki göstermemizi tabii karşılamalısınız.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır