kapat

01.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Rakı korumada
Türk içkisi rakı, Avrupa Birliği'nde de tescilleniyor. Türk rakısı koruma altına alınırken 18 yaşından küçüklere de içki satılamayacak.

Meclis Plan Bütçe Komisyonu'nda benimsenen yasa tasarısı, Yunan içkisi Uzo'yu koruma altına alan AB'ye, Türk rakısını da tescil ettirmek için gerekli düzenlemeleri öngörüyor. Bu düzenlemeyle, geleneksel Türk içkisi rakı, yasal koruma altına alınacak ve üretim hakkına muhtemel tecavüzler engellenecek. Rakı sadece Türkiye'de üretilecek ve üründeki toplam alkolün en az yüzde 65'i suma olacak. Her türlü alkollü içki üretiminde, tarımsal kökenli etil alkol veya distilatı dışındaki alkol ve alkol türevleri kullanılamayacak.

ÖZELLEŞECEK
Alkollü içki sektörüne yatırım yapmak isteyen yerli ve yabancı girişimcilere de bu imkanı sağlayan tasarı, üretimin belirli bir denetim altında yapılmasını öngörüyor. Alkollü içkiler ithalatında bulunacak firmalar, ülke genelinde yeri nerede olursa olsun her satıcının sipariş verdiği ürünleri teslim edecek, üretici firmalar ise en az 1 milyon litre yol kapasiteli yeni teknoloji ile kurulmuş entegre tesis kuracak. Bu şartları yerine getiremeyen firmaların ürettikleri veya ithal ettikleri alkollü içkilerin fiyatlandırması, satış ve dağıtımı Tekel tarafından yapılacak.

CEZA GELECEK
İçki satılan kamuya açık yerlerde, 18 yaşından küçüklere tüketilmek veya beraberinde götürülmek üzere alkollü içki satılamayacak veya sunulamayacak. Ruhsat almadan satış yapanlar ve 18 yaşından küçüklere alkollü içkisatanlara 30 milyon ile 600 milyon lira arasında ağır para cezası verilecek. Bu miktar, her yıl yeniden değerleme oranında artırılacak.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır