kapat

01.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Öğrenci affı rötar yaptı
ÇEŞİTLİ nedenlerle okullarıyla ilişikleri kesilen üniversite öğrencileri ile doktora öğrencilerine sınav hakkı getiren af müjdesi rötar yaptı.

Af yasa teklifleri TBMM Milli Eğitim Komisyonu'nda, alt komisyona havale edildi. Komisyonda, yüksek lisans öğrencilerine ve akademik kariyer yapacaklara verilmesi öngörülen haklar tartışmalara neden oldu. Milli Eğitim Bakanı Metin Bostancıoğlu, eğitim kalitesini düşürdüğü gerekçesiyle, affa karşı olduğunu söylerken, DSP'li Perihan Yılmaz, "Yurtdışından kavun karpuz ithal edeceğimize, hoca ithal edelim" önerisinde bulundu.

Milli Eğitim Komisyonu dün milletvekillerince verilen 6 ayrı af yasa teklifini ele aldı. Bakan Bostancıoğlu, bugüne kadar 10 af kanunu çıktığını belirterek, 1993 yılında çıkartılan kanun ile de sınırsız sınav hakkı verildiğini söyledi. Lisans üstü eğitim için öngörün affa özellikle karşı çıkan Bostancıoğlu, lisans üstü eğitimin, akademik başarı gerektirdiğini, standartın da dünyada Türkiye'den daha yüksek olduğunu söyledi. Af kanunlarının amacına ulaşmadığını da savunan Bostancıoğlu, "Af kanunları liyakat ve ehliyet ilkesiyle çelişmekte, eğitimin niteliğini düşürmekte, yeni öğrenci kontenjanın kısıtlanmasına neden olmaktadır" dedi. Bostancıoğlu, YÖK'ün de affa karşı çıktığını anlattı. Bostancıoğlu, 1992 yılından itibaren 60 bin 80 kişinin üniversitelerden atıldığını, bunların yüzde 7'sinin kayıt yenilememe, yüzde 44'nün başarısızlık, yüzde 16'sının devamsızlık nedeniyle olduğunu söyledi. Bostancıoğlu, 473 öğrencinin de disiplinsizlik nedeniyle okullarından atıldığını bildirdi.

MHP'li üyeler ise YÖK yasası değiştirilmeden, yüksek öğretimin sorunlarının çözülemeyeceğini savundular. Yapılan tartışmaların ardından, içerik farklılığı bulunan 6 ayrı af yasa teklifi, birleştirilmek üzere alt komisyona havale edildi. Alt komisyonda, DSP'li Halil Çalık, MHP'li İrfan Keleş, FP'li Mehmet Göksu, ANAP'lı Ahad Andican ve DYP'li Ayvaz Gökdemir görev aldı. Çalışmalarını 1 hafta içinde tamamlayacak alt komisyon bu arada İzmir'de Yaşar Üniversitesi kurulmasına ilişkin tasarıyı da inceleyecek.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır