kapat

01.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Müzayede skandalı
Gizli anlaşmalarla haksız gelir elde ettikleri tespit edilen Sotheby's ve Christie's müzayede evlerinin bütün ticari anlaşmaları incelemeye alındı

Ticaret yasalarını ihlal ettikleri gerekçesiyle, Sotheby's ve Christie's müzayede evleri hakkında İngiltere ve Amerika'da soruşturma açıldı. Her iki soruşturmadan ayrı olarak Avrupa Birliği de iki dev şirketin 1992 yılından bu yana imzaladığı tüm ticari anlaşmalarını incelemeye aldı. Büyük bir skandal olarak nitelendirilen olay, bir süre önce Amerikan Adalet Bakanlığı'nın iki firma hakkında soruşturma açmasıyla su yüzüne çıktı.

Kazançları komisyon üzerine kurulu iki dev antikacının rakip gibi görünmelerine rağmen aralarında gizli anlaşmalar yaparak, satılan antikalardan aldıkları komisyon ücretini sabit tuttukları belirtildi. 1992 yılında Sotheby's'in alıcı ücretini yüzde 10'dan 15'e çıkarmasından sadece 7 hafta sonra Christie's'in de ücretini aynı düzeye yükselttiği ortaya çıktı. Üç yıl sonra Christie's yüzde 10 olan satıcı ücretinin yüzde 2'yle 20 arasında değişeceğini duyurdu. Sotheby's de kısa süre sonra aynı şeyi yaptı.

Müzayedeye giren her parçadan satılsın veya satılmasın belirli bir komisyon alan antikacıların anlaşarak komisyonları sabit tutmaları, İngiltere ve AB ülkelerinde büyük suç sayılıyor. İngiltere Ticaret Bakanlığı Fiyat Kontrol Dairesi ve AB'de antikacıların 1992 yılından bu yana tüm ticari anlaşmalarını ve mali defterlerini incelemeye aldı. Şirketler hakkında şu ana kadar 38 dava açıldı. Zarar gören binlerce insanın talebinin on milyonlarca doları bulabileceği söyleniyor.

SKANDALA ALIŞIKLAR
Dünyanın bir numaralı antikacısı Sotheby's'i tahtından indiren ancak adı skandal ve ticari dedikodulara karışan Christie's'in müdürü Christopher Davidge, gönül ilişkileri ve ticari skandallar nedeniyle emekliye ayrılmıştı. Sahte veya kaçırılan tarihi eserlere müzayedelerinde yer vermesiyle adı sık sık gündeme gelen Sotheby's ise son yıllarda firma içinde büyük temizlik yapıp güven kazanmıştı. Sotheby's ve Christies'in müzayede satışlarından elde ettikleri yıllık toplam gelir 4 milyar doları aşıyor. İki şirket müzayede piyasasının yüzde 95'ini ellerinde tutuyor.

Jan DEVLETOĞLU


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır