kapat

01.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Off-shore uyarısı
Off-shore hesaplar konusundaki bilgi eksikliğini gidermek üzere Merkez Bankası bankalara uyarı yazısı gönderdi

Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel, off shore hesaplar konusunda ortaya çıkan bilgi eksikliğini gidermek üzere bankalara uyarı yazısı gönderilmesini sağladı.

Merkez Bankası'ndan bankalara giden yazıda, off shore hesapların mevduat güvencesi kapsamında olmadığının, hesap açılması sırasında tasarruf sahiplerine tüm açıklığı ile anlatılması istendi.

NEDEN UYARILDI?
Merkez Bankası yetkilileri, off shore hesapların disipline edilmesine yönelik adımlarla bu hesapları tercih eden yatırımcıların bilinçlendirilmesi sürecinin eş zamanlı olarak gideceğini belirttiler ve şu değerlendirmeyi yaptılar:

"Türkiye de off shore bankacılık türünü tanımlamış ve belli bir yasal zemine oturtmuş durumda. Bu nedenle off shore bankacılığın hareket alanının daraltılmasından çok mali sistemde bir gedik haline gelmesinin önüne geçmek lazım. Türkiye'deki gelişim üç tür off shore ortaya çıkarıyor. Şube şeklinde olanlar, iştirak şeklinde olanlar ve tamamen bağımsız tüzel kişilik şeklinde yabancı banka gibi kurulanlar. Her üç durumda da mevduat sahibinin tasarruflarının geleceği açısından farklı hukuki sonuçlar ortaya çıkıyor.

5 banka operasyonunun en sancılı tarafı da off shore hesaplar. Off shore'da mevduat sigorta primi olmadığı gibi devlet güvencesi de yok. Devletin garanti vermediği bir sisteme yatırılan paraların ödenmesi hukuken mümkün görülmüyor. Ancak vatandaşların uyarılması gerekiyor.

Gözler POAŞ ihalesinde
ANKARA- Özelleştirmede gözler POAŞ ihalesine çevrildi. Cuma günü yapılacak ihalede, POAŞ'ın yeni sahibini açık arttırma turları belirleyecek. POAŞ'ın yüzde 51 hissesine en yüske teklifi veren grup 3 ay içinde yüzde 40'ını peşin, kalan yüzde 60'lık dilimi ise en geç 3 yıl içinde dolar bazında yıllık yüzde 15 basit faizle ödeyecek. Vadeli kısım için, faizi ile birlikte teminat mektubu alınacak. İhale komisyonu ilke olarak katılımcı firmalardan elemesiz ilk turda revize tekliflerini isteyecek. Komisyon bu turda, kimden geldiğini belirtmeden ulaşılan en yüksek rakamı açıklayıp, fiyat arttırım aralığını ilan edecek. Ardından elemeli turlara geçilecek. Elemeli ilk turda kapalı zarf içinde teklif alınacak.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır