kapat

01.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Makedonya, Atina'nın engeline takılmıştı
Yunanistan tarihi nedenlerle Makedonya'yı tanımamıştı

Yugoslavya'nIn dağılma sürecinde bağımsızlığını ilan eden Makedonya, uzun bir süre uluslararası alanda devlet olarak tanınma sorunuyla karşılaştı. Türkiye Makedonya'yı "Makedonya Cumhuriyeti" ismiyle ilk tanıyan ülke olmuştu. Ancak Yunanistan, tarihi nedenlerden dolayı problem çıkarınca Makedonya yalnız kaldı.

1992'de Makedonya Cumhuriyeti, antik Yunan tarihinin önemli kahramanlarından biri sayılan Makedonya Kralı Büyük İskender'in 16 köşeli bir güneşten oluşan amblemini alarak bayrağına koyunca Atina'da kıyamet koptu. Makedonya'nın tanınmaması için uluslararası platformda çalışmalara başladı. Balkanlar'da Bosna Savaşı'nın yaraları sarılırken Atina-Üsküp ilişkileri iyice bozuldu. Yunanistan, Makedonya Cumhuriyetini "bu isim ve amblemle asla tanımayacağını" açıklayınca bölgede yeni bir kriz doğdu.

Kriz 1996'da çözümlendi. Makedonya, FYROM (-Eski Yugoslav Cumhuriyeti Makedonya) adıyla tescil edildi ve uluslararası forumlarda FYROM adıyla tanınıyor.

İçinde Selanik'in de yer aldığı Yunanistan'ın kuzey bölgesi yüzyıllardan bu yana Makedonya bölgesi olarak biliniyor. M.Ö. 3'üncü yüzyılda Büyük İskender buradan çıkıp Hellen medeniyetini yaydığı için Yunanlılar tarafından tarihi miras olarak kabul ediliyor. Osmanlı İmparatorluğu Balkan ülkelerini hakimiyeti altında bulundurduğu dönemlerde antik Yunandaki Makedonya adından esinlenerek asıl Makendonya'nın bulunduğu Yunanistan'ın kuzeyini, Yugoslavya'nın güneyini ve Bulgaristan'ın doğusunu içine alan bir daire oluşturmuş ve bu dairenin içinde kalan bölgelerin tümüne "Makedonya bölgesi" adını vermişti.

Stelyo BERBERAKİS-ATİNA


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır