kapat

25.02.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
ŞÜKRÜ KIZILOT(skizilot@sabah.com.tr )


Fransa birinci, Amerika sonuncu!

Nerede mi? En yüksek oranlı vergi ödemede!..

En yüksek oranlı vergi Fransızlar ödüyorlar, en düşük olanını da Amerikalılar...

Amerikan Forbes Global Dergisi'nin, Şubat 2000 sayısında, değişik adlar altında ödenen vergiler ve sosyal güvenlik ödemeleri de alınarak, ilginç bir sıralama yapılmış. "Izdırap endeksi" olarak sıralanan oranlar, tablodaki gibi.

Tablonun incelenmesinden de fark edileceği gibi, uygulanan vergi oranları, en yüksek oranların toplamı esas alınmak suretiyle sıralamaya tabi tutulduğunda, toplam açısından yüzde 193 ile Fransa birinci, yüzde 171,1 ile Belçika ikinci, yüzde 153,9 ile de İtalya üçüncü sırada yeralıyor. Türkiye ise yüzde 152 ile sıralamada dördüncü yeri alıyor. Almanya'da ise, ilginç bir gelişme sözkonusu, Almanya'da önerilen vergi yasası kabul edilirse, oranların toplamı yüzde 143'ten yüzde 123,5'e düşecek.

Almanya'da Schröder, 21 Aralık 1999 tarihinde, Rengen-Teacher vergi devrimini izleyip oranları düşüreceğini açıkladı. Schröder, şu anda yüzde 40 olan kurumlar vergisi oranını gelecek yıl yüzde 25'e, gelir vergisi oranını da 5 yıl içinde yüzde 53'ten yüzde 45'e düşürme sözü verdi. Bu açıklamalar, ilk bir ayda borsayı da yüzde 10 yükseltti.

Japonya'da yüzde 123 olan oran, geçen yıl ki endeksten 23 puan geride. İngiltere'de yüzde 109, Amerika'da yüzde 90 olan oran, geçen yıldan bu yana değişmemiş durumda.

Olaya genelinde baktığımızda, yatırımcıların ve tasarrufçuların, yüksek oranlı vergi alınan ülkelerden, düşük oranlı vergi alınan ülkelere doğru kaydıklarını, bu durumu farkeden ülkelerinde de "kazları bağırtmamak" için, vergi oranlarını aşağı çekmeye yönelik düzenlemelere gittiğini ya da gitmek üzere olduğunu fark ediyoruz.

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır