kapat

25.02.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Çiller'den iki öneri
1- Anayasa Komisyonu'nda "halk seçsin" teklifini karara bağlatın
2- 5+5 teklifi için siz 102 imzayı toplayın biz 184'e tamamlayalım

DYP Genel Başkanı Tansu Çiller, Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili Anayasa değişiklik çalışmalarının hızlandırılması için görüştüğü liderler turundan "memnun" kaldı. Özellikle ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz için olumlu değerlendirmeler yapan Çiller, "Sayın Yılmaz'ı uzlaşmacı bir psikoloji içinde gördüm" dedi ve Yılmaz'ın "samimi olduğu izlenimi aldığını" söyledi.

Çiller koalisyon liderlerine 2 öneride bulundu. Çiller'in önerileri şöyle:

* İlk olarak 'Halk seçsin' teklifi komisyonda hemen gündeme alınır ve oylanır. Eğer kabul edilirse çok memnun oluruz. Ancak reddedilirse bu teklif gündemden kalkar ve geriye tek teklif kalır.

* 5+5 teklifi için ise bizim kendi teklifimizde zaten 80 küsur imzamız hazır. İktidar ortakları da imza toplarlar ve birleştirilerek teklif komisyona iner. Hatta biz bir adım daha atıyoruz. Koalisyon ortaklarına, 'Siz kendi aranızda 102 imzayı bulun, biz TBMM Başkanlığı'na sunmak için gerekli 184 imzanın 82'sini sizin teklifinize dahil etmeye hazırız' diyoruz.

YILMAZ DESTEK VERDİ
Çiller, Anayasa Komisyonu'nun, öncelikle halk seçsin teklifini görüşmek üzere en kısa sürede toplanması önerisine, ANAP liderinin destek verdiğini söyledi. Çiller, "Anayasa Komisyonu'nun Başkanı ANAP'lı bir milletvekilidir. Umuyoruz, ya bugün ya da en kısa süre içinde komisyonu toplayıp, teklifi görüştürür. Halk seçsin teklifinin komisyona inmesi için, hükümet ortakları tarafından siyasi irade ortaya konulmuştur. Bu meseleyi çabuklaştıracaktır" dedi. DYP lideri, "Halk seçsin teklifi komisyonda reddedilirse, bizim bu teklifin illa Meclis'te oylanması gibi bir tasarrufumuz ve ısrarımız olmaz. Çünkü polemik yaratılmasını istemiyoruz" dedi.

Çiller, ANAP liderine yönelik "ılıman" tavrını, sorulara yanıt verirken de sürdürdü.

- Mesut Bey partisindeki sıkıntıdan bahsetti mi? ANAP olarak teklifi imzalamaya hazır oldukları izlenimi edindiniz mi?

- Halk seçsin teklifiyle ilgili olarak Anayasa Komisyonu'nun toplanması konusunda net bir irade ortaya koydu. Diğer teklifle ilgili olarak da, kendisini uzlaşmacı bir psikoloji içinde gördüm.

- Yılmaz'ın 5+5 teklifine karşı tutumu Cumhurbaşkanlığı'na aday olacağı şeklinde yorumlanıyor. Siz böyle bir izlenim edindiniz mi?

- Bugün gördüğümüz ortamın daha uzlaşmacı olduğunu söyleyebilirim. Ancak elbette Meclis platformunda oy verme sürecinin nasıl işleyeceğini söyleyebilmem mümkün değil.

Ecevit: Koalisyon SAPASAĞLAM
Başbakan Bülent Ecevit, ANAP lideri Mesut Yılmaz'ı hedef alan sözlerinden sonra koalisyonun bozulma olasılığı olup olmadığı şeklindeki bir soruya "Hayır. Koalisyon görebildiğim kadar sapasağlam yerinde duruyor. Sorun yok" yanıtını verdi.

DSP lideri Bülent Ecevit ve kurmayları ile DYP lideri Tansu Çiller ve kurmayları arasındaki Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin görüşme 35 dakika sürdü. Görüşmeden sonra Başakan Ecevit şu açıklamayı yaptı: "Verimli ve yararlı bir toplantı oldu. Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin Anayasa değişikliği süreciyle ilgili konuları görüştük. Bu konlarda DYP ile aramızda bir görüş ayrılığı yok."

Ecevit "Sayın Çiller yeni bir öneri getirdi mi?" sorusunu "Hayır, daha önce kamuoyuna açıkladığı görüşler dışında yeni bir şey getirmedi" diye yanıtladı.

"Anayasa değişikliği ne zaman imzaya açılacak?" sorusuna da Başbakanın yanıtı şu oldu: "Hükümet ortağı partilerin genel başkanları olarak bugün yapacağımız toplantıda öncelikli olarak bu konu ele alınacak. Sorun çıkacağını sanmıyorum."

Başesgioğlu: Çiller ısrarlı olmayacak
ANAP Grup Başkanvekili Murat Başesgioğlu, DYP Genel Başkanı Tansu Çiller'in, ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz'la yaptığı görüşmeden sonra görüşme hakkında bilgi verdi. Başesgioğlu, "Öncelikleri cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi teklifinin bir an önce Anayasa Komisyonu'nda oylanması şu veya bu şekilde gündemden çıkması teklifini getirdiler" dedi.

DYP'NİN ÖNERİSİ
DYP'nin "5 artı 5'i" içeren teklifiyle, iktidar partileri genel başkanlarınca imzalanan aynı doğrultudaki teklif arasında farklılık bulunduğunu da kaydeden Başesgioğlu şöyle dedi: "Çiller kendi tekliflerine ret çıkması durumunda, bu teklifin Genel Kurul'da oylanması konusunda ısrarlı olmayacaklarını, DYP'li 82 milletvekillerinin hükümet partilerinin teklifine imza vereceklerini ifade etti."


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır