kapat

25.02.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Neden Demirel'i istemiyorlar?
ANAP'ın kurmayları, Özal ruhunun gereği, milletvekillerinin değişim istediğini söylüyor. Ancak kiminin de "kişisel husumeti" var

KOALİSYON ortakları arasında da krize yol açan Cumhurbaşkanlığı seçimleri, ANAP'da hareketli günlere neden oldu. 16 Mayıs'da görev süresi dolacak olan Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e, 5 yıllığına yeniden Köşk yolu açılması istekleri, en çok ANAP'da tepki görüyor.

ANAP'ın 87 milletvekili arasında Demirel'i istemeyenler, gruplara bölünmüş durumda. Bazı ANAP Milletvekillerinin Demirel ile "Kişisel husumeti" var. Ancak ANAP milletvekillerinin önemli bölümü, Özal ruhu ve Özal'ın değişimci felsefesini partinin ana felsefesi olarak sürdürüyor. Ayrıca Cumhurbaşkanlığı'na aday olabilecek tam 491 milletvekili varken, Demirel'in 5 yıl daha görevde kalmasının parlamentoya hakaret olacağı düşüncesi hakim.

ANAP'da Demirel'e karşı cephe açan gruplar ve bu grupların nedenleri ANAP kurmayları tarafından şöyle açıklanıyor:

DEĞİŞİM FELSEFESİ
ANAP'da Özal ruhu ve Özal'ın değişimci, yenilikçi aydınlık fikirleri hala ana felsefe olarak duruyor. Bugün birçok ANAP Milletvekili ortaokula, liseye giderken Demirel başbakandı. Bugün onlar kabinede Bakan. Demirel hala Türk siyasetinde ve 5 yıl daha istiyor. Dünya bilgisayar çağı teknolojisinde, biz ise 65 milyonluk bir ülkede, 1924 doğumlu bir kişinin görev süresini uzatmayı tartışıyoruz. Bu ülkede üniversite mezunu ve fiilen Cumhurbaşkanı seçilme şartlarına haiz 6 milyon kişi var.

PARLAMENTOYA HAKARET
Cumhurbaşkanını seçme yetkisi Anayasamıza göre, halkın temsilcisi olan TBMM'ye verilmiş bir görev. TBMM içinde de tek imza ile bu makama aday olabilecek tam 491 milletvekili var. Neden Meclis kendisine verilen görevi dışardan bir isim seçerek yerine getirsin? Üstelik seçilmesi istenen kişi de, yeni bir isim değil. 7 yıldır bu makamda. 35 yıldır da Türkiye'nin yönetiminde. Fahri Korutürk'ün veya Kenan Evren'in görev süresi uzatılsaydı, Özal gibi bir ismin Çankaya'ya çıkmasına fırsat tanınmasıydı Türkiye, bugünkü Türkiye olur muydu? Artık yeni isimlere ihtiyaç var.

YAPTIKLARINI UNUTMADIK
ANAP'a ve merhum özal'a yaptıklarını unutmadık. 20 Kasım 1991'de kurulan 7'inci Demirel hükümeti, ANAP ve Turgut Özal'a karşı tam bir husumet ile hareket etti. Önce Yolsuzluk Bakanlığı kurdular. Koskotas dosyaları iddiası ile yola çıktılar. Demirel, kanıtlanamayan iddialar ile ANAP'ı her platformda yıpratmaya uğraştı. Sonuçta Koskotas dosyaları balonunu hazırlayan eski bakanlar bile, ANAP'a geçti ve iddiaların boş olduğu anlaşıldı. Merhum Özal Çankaya Köşkü'ne çıktığı andan itibaren Demirel, "Yüzde 21.75 ile Cumhurbaşkanlığı yapılamaz" diyerek Özal'ı ve bu makamı yıprattı.

KİŞİSEL HUSUMET
ANAP içinde bazı milletvekilleri kişisel kızgınlıkları dolayısıyla Demirel'e oy vermezler. Demirel hükümeti Cengiz Altınkaya ve Safa Giray'ı otoyollardaki ödemelerle ilgili soruşturma komisyonu kurdurup Yüce Divan'a gönderdi. Beraate rağmen bu yara açtı.

Ekrem Pakdemirli de, yine Demirel ile parti yöneticisi olduğu dönemde verdiği bir demeç nedeniyle mahkemelik olup tazminata mahkum oldu. Demirel ve arkadaşları, ANAP'lı bir bakanın özel kaleminde çalışanlara ikram ettiği kebap paraları ile bir başka bakanın içtiği portakal suyunu kadar araştırıp Yüce Divan'a göndermek istedi.

Demirel dert yandı
Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, kendisine kazan kaldıran ANAP'ın bazı milletvekillerini Çankaya Köşkü'nde kabul ederek, dert yandı. Demirel, önceki gün görüştüğü ANAP Balıkesir Milletvekili Agah Oktay Güner'e, şahsıyla ilgili tartışmalardan duyduğu üzüntüyü aktardı. Demirel, şimdiye kadar görev süresinin uzatılmasına ilişkin ne hükümet ne muhalefet partilerinden herhangi bir talepte bulunmadığını belirterek, "Bundan sonra da bir talebim olmaz. Hiçbir şey istemiyorum" diye konuştu.

YAŞAR TOPÇU
Cumhurbaşkanı Demirel, eski çalışma arkadaşı ve ANAP Sinop Milletvekili Yaşar Topçu ile yaptığı görüşmede ise, Çankaya tartışmalarına hiç aldırmadığını ve tek endişesinin şahsı eleştirilirken Cumhurbaşkanlığı makamının yıpratılması olduğunu söyledi. Yaşar Topçu, izlenimlerini, SABAH'a anlattı: "Sayın Demirel'i yıllardır tanıyorum. Sürekli görüşürüm. Anayasa değişikliği yapılırsa devam ederim, yoksa Güniz Sokak'a dönerim diyor. Hadise bu kadar basit. Yoksa kendisinin hiçbir talebi yok".

Şamil TAYYAR


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır