kapat

25.02.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
İlk kavga, Ecevit'in özürüyle son buldu
Mesut Yılmaz'ı makam odasının kapısında karşılayan Ecevit 'Sizi üzdüysem özür dilerim' dedi.

Ardından duvardaki tablolarda değişiklik farkeden Mesut Yılmaz diyalog başlattı. Zirve öncesi gerginlik, Bosna tablosu üzerine sohbetle son buldu.

ANAP lideri Mesut Yılmaz'ın açıklamalarına önce MHP lideri ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli'nin, ardından da DSP lideri ve Başbakan Bülent Ecevit'in tepki göstermeleri, koalisyonda iplerin gerilmesine neden olmuştu. üstelik Ecevit ve Yılmaz arasında ilk kez böyle bir kavgaya tanık olunmuştu. O nedenle zirvede gerginliğin nasıl aşılacağını, Ecevit ve Yılmaz'ın birbirlerine nasıl davranacağını herkes merak ediyordu.

Ecevit, zirve toplantısı için ortaklarını makam odasında bekledi. içerde Başbakan Yardımcısı Hüsamettin özkan da vardı. Odaya ilk olarak ANAP lideri Mesut Yılmaz geldi. 14.59'da Başbakan Yardımcısı Cumhur Ersümer ile birlikte gelen Yılmaz'ı Ecevit kapıda karşıladı. Ortağına elini uzatırken "Sizi üzdüysem özür dilerim" dedi. Yılmaz gülümseyerek Ecevit'in uzattığı eli sıktı. Ecevit gerginliğin aşılması için adımını atmış, Yılmaz'ın gönlünü almıştı. Sanki bu sahnenin yaşanmasını beklemiş gibi, bir dakika sonra Bahçeli geldi, Ecevit onun da elini sıktı ve hep birlikte oturdular.

BOSNA TABLOSU
Yılmaz, daha önce Başbakan olarak kendisinin kullandığı makam odasının duvarındaki tablonun değiştiğini farketmişti. Dikkatini çeken bu değişikliği söyledi. Bahçeli ilgiyle tabloya baktı. Ecevit gülümseyerek, tabloyu hafta başında Türkiye'ye gelerek kendisini ziyaret eden Bosna Hersek Başbakanı Ethem Bıcakcic'in hediye ettiğini söyledi, "Daha önce bir manzara vardı, ama yerine bunu astık" dedi. Ecevit, tablonun, 55. hükümet döneminde Türkiye'nin sağladığı destekle yeniden yapılan Mostar köprüsünün yeni halini yansıttığını da ekledi. Ecevit'in özrüyle gelen yumuşama, Yılmaz'ın "tablo sohbeti" sayesinde pekişmiş, bu sohbetin ardından havadaki elektrik artık iyice dağılmıştı.

SAMİMİ ORTAM
Liderler zirvesi Başbakanlık Merkez Binası'nda toplandığından toplantı yeri olarak eski Bakanlar Kurulu salonu bu kez tercih edilmedi. Ecevit'in makam odasında yapılan toplantı masanın çevresinde değil, daha samimi bir ortamda koltuklara oturularak gerçekleşti.

Zirve toplantısı iki bölüm halinde gerçekleşti. Toplantının ilk kısmında Anayasa değişikliğiyle ilgili konu ele alınırken, ikinci bölümünde dış politika ve çeçenistan konusu değerlendirildi. Anayasa değişikliğiyle ilgili ilk bölüm 35 dakika sürerken, bu bölüme liderlerin yanısıra Başbakan Yardımcıları Hüsamettin özkan, Cumhur Ersümer ve Sanayi ve Ticaret Bakanı Ahmet Kenan Tanrıkulu katıldı. 35. dakikadan sonra Dışişleri Bakanı ismail Cem ile içişleri Bakanı Sadettin Tantan da, Gürcistan sınırındaki çeçen mültecilerle ilgili görüşmeye katıldılar. Zirve toplam iki saat sürdü.

3 LİDER BİRARADA
iki saat süren zirvenin ardından, liderler basının karşısına birlikte çıktılar. Açıklamayı Ecevit yaptı, diğer iki lider ise Ecevit'in yanında açıklamayı dinledi. Zirveye katılan bakanlar da merdivenlerin başında beklediler. Başbakan Ecevit, yaptığı kısa açıklamanın ardından 3 soruya kısa cevaplar verdi.

Açıklama sırasında Ecevit'in rahat olduğu gözlendi. Diğer liderler açıklamayı dikkatle ve ciddiyetle dinlediler, ardından gülümseyen yüz ifadeleriyle birbirlerinin ellerini sıkarak hep birlikte Başbakanlık'tan çıktılar ve dağıldılar. Liderler daha sonra kendi kurmaylarıyla biraraya geldiler.

Erhan SEVEN


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır