kapat

25.02.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Etiler Şamdan 25 yaşında
Çeyrek asırdır sadece bir tek eğlence mekanının ışıkları sönmedi: Şamdan.

Şimdilerin gözde mekanlarında hizmet veren işletmeciler, aşçılar, garsonlar, kahyalar temel eğitimlerini "eğlence dünyasının okulu" olan Şamdan'da aldı. Şamdan'da "yaş sınırı" yok... 18'lik gençlerden 60'lık delikanlılara kadar herkes birarada gönlünce eğleniyor.. Çoğu zaman merdivenler bile doluyor.

İstanbul'da eğlence hayatının renklenmesinde öncü kulüplerin önemi son derece fazladır. Bu öncü kulüpler eğlence hayatının şu andaki renkliliğini yaşamasında büyük rol oynuyor. Öncü kulüpler içerisinde bir öncü var ki, adeta eğlence hayatının okulu... Şimdilerde gözde olan kulüplerin, aşçılarından şeflerine, garsonundan kahyasına, patronundan işletmecisine kadar birçok isim Etiler Şamdan'da yetişmiş. Etiler Şamdan'ın şimdiki patronu Mehmet Tuna; "Burada yetişen birçok arkadaşımız şimdilerde çok iyi yerlerde çalışıyor. Burası onlar için çok iyi bir referans. Burada garson olan biri buradan bir yere giderken kesin şef olarak gidiyor. Bu da bize gurur veriyor" diyor.

1975 yılında eğlence hayatının en eski patronlarından olan Metin Fadıllıoğlu ve Ahmet Çapa kurmuşlar Etiler Şamdan'ı.

O dönemlerde oldukça renksiz olan İstanbul eğlence hayatı Etiler Şamdan'ın açılmasıyla hareketlenmeye başlamış. Çapa ve Fadıllıoğlu'nun ortaklaşa buldukları Şamdan ismi şimdilerde bir ekol haline gelmiş. Şamdan açıldıktan kısa bir süre sonra sosyetenin davetlerine ev sahipliği yapmaya başlamış. Daha sonraları burayı evleri gibi benimseyen eğlence tutkunlarının bu benimsemesi günümüze kadar ulaşıyor.

İSTİKRAR ÖRNEĞİ
1979 yılında Etiler Şamdan'a iki genç daha ortak olmuş. Bir tanesi attığı her adımda başarıdan başarıya koşan Celal Çapa, diğeri ise Etiler Şamdan'ın başarısını yıllardır sürdüren Mehmet Tuna... Tuna ve genç Çapa daha önceleri maaşlı çalıştıkları mekana ortak olma başarılarını hala yaşıyorlar.

Şamdan'ın yakaladığı istikrar ve başarı, patronları yeni mekanlar açmaya zorlamış. Dört patronun açtığı yeni mekanların hepsi gözde olunca patronlar bölünmeyi tercih etmişler. Mehmet Tuna 1988 yılında aldığı bayrağı 12 yıldır elinde tutarak, eğlence hayatındaki Şamdan farkını halen yaşatıyor.

Mehmet Tuna, Etiler Şamdan'ın 25 yıldır değişmez adres olmasını şöyle değerlendiriyor:

"Bunun en büyük sebebi sanırım, her yıl onlarca yer açılmasına, yeni eğlence anlayışları yaşanmasına rağmen biz 25 yıldır çizgimizin hiç dışına çıkmıyoruz. Ben kendimizi dip balığına benzetiyorum. Yukarıda ne kadar fırtınalar koparsa kopsun, biz denizin dibinde sakin sularda yaşamaya devam ediyoruz. Yukarılara çıkıp, bulanık sulara karışmıyoruz. Bu zihniyette hareket edince de müşteriler burayı adeta ama gerçekten ikinci evleri gibi hissediyorlar. Bu da bizi değişmez kılıyor.."

DIŞARIDAN YEMEK İMKANI
Etiler Şamdan mutfağı şimdilerde eski yoğunluğundan biraz yoksun. Gerçi bu mutfağın tadını bilenler, Şamdan'dan vazgeçemiyor.

Şamdan mutfağının değişmez aşçısı Mehmet Ergün usta, patronu Mehmet Tuna ile birlikte çalışıyor. Mehmet Ergün ustanın geniş ve lezzetli bir mönüsü bulunuyor. Şamdan mönülerinde yer alan birbirinden lezzetli yemeklerin yanısıra Etiler Şamdan müşterilerine büyük bir de ayrıcalık yaşatıyor. Etiler Şamdan'da canınız çektiği yemeği yiyebiliyorsunuz. Ama tabii ki önceden bildirmek kaydıyla.

Mehmet Tuna, Şamdan müdavimlerinin ısrarı üzerine yeni bir sistem belirlemiş. Müşterilerin mekanı daha da evleri gibi benimsemesi için Et Fondi sistemini kurmuş. Canınız çektiği bir yemeği telefon açarak söylediğinizde, Şamdan'ın nezih ortamına gelerek bu yemeği burada yiyebiliyorsunuz. Bu hizmette sınır yok. Hemen her yemek Şamdan'ın başarılı mutfağında lezzetli bir biçimde servise sunuluyor. Akşam 20.30'dan sonra hizmet vermeye başlayan ve hemen her çeşidin mevcut olduğu Şamdan Restoran'da ortalama et yemekleri 6 milyon civarında. 1 kişi yaklaşık 20-30 milyon arasında zengin bir sofrada yemek yeme imkanı bulabiliyor Etiler Şamdan'da.

Şamdan'ın iki usta şefinden Ekrem Öktem de tıpkı aşçı Mehmet Ergün gibi Şamdan'da 25. yılını yaşıyor. Diğer şef Hüseyin Alıcı da Şamdan'da yıllara meydan okuyan bir isim. Bu iki şef müşterilerle büyük yakınlık içerisinde...

İki kattan oluşan Şamdan'ın alt katı restoran bölümü, boydan boya aynalarla çevrili. Bu sayede ferah ve geniş bir ortam yaşanıyor restoran bölümünde. Üst kat ise Şamdan'ın o meşhur bar bölümü. İstanbul'da eğlence müdavimleri tüm gece başka mekanları dolaşsalar da geceyi kesinlikle Şamdan'ın eğlenceli barında noktalıyorlar. Bar sorumlusu Alican Kurnaz müşterilere ilk içki bedeli olarak 10 milyon adisyon açıyor.

Üst kattaki bara Şamdan'ın dar merdivenlerinden çıkmakta oldukça zorlanıyorsunuz. Çünkü barın yoğunluğu merdivenlere kadar taşıyor. 24 yıldır yerli müzik çalınmayan Etiler Şamdan'da, Tuna bu geleneği bu yıl bozmuş. Gecenin ilerleyen saatlerinde günümüzün popüler bazı Türkçe parçaları da çalınmaya başlanmış. Bu güzel müzikler başarılı DJ Burak Yontarkal tarafından çalınıyor.

Gece saat 04.00'e kadar hizmet veren Şamdan Bar bölümü de tıpkı restoran bölümünde olduğu gibi aynalarla çevrelenmiş. Ve yıllardır çizgisini değiştirmeyen koyu renk masalar ve sandalyeler adeta Şamdan klasikleri arasında yerini alıyor.

Şamdan'da eğlence doruklarda yaşanıyor. Bar bölümü ortasında yer alan pist bir an olsun boş kalmıyor.

Etiler Şamdan'ın en büyük özelliklerinden biri, 25 yıldır hizmet veren bu mekanda şimdilerde neredeyse 3 kuşak bir arada eğlenebiliyor. Şamdan'ın yaş ortalaması yok. Çünkü 60'lık delikanlılardan, 18'lik gençlere kadar her müşteriye sahip mekanda eğlence yaşanıyor. Bu güzel atmosferde de bazen 3 kuşak bir arada eğlenebiliyor.

HUZURLU ORTAM
Şamdan'ın onlarca özelliğinden bir tanesi de son derece işini bilen ve başarılı kapı sorumlularına sahip olması. Yıllardır Affan Akbudak yönetimindeki güvenlik ve kapı, hiçbir olaya mahal vermeden işlerini başarıyla sürdürüyorlar. Durum böyle olunca da eğlence için gelinen Şamdan'da, birçok olaylı kulübün aksine olaylar neredeyse hiç yaşanmıyor.

Bir klasik haline gelmiş Şamdan, sürdürdüğü zihniyetle daha bir 25 yıl hit olmayı sürdüreceğe benziyor. 263 48 98/265 70 48

Cafe De Pera
Etiler'den Bebek'e inerken o dik yokuşun en aşağısında sağda, Cafe De Pera... Geçtiğimiz Cuma gecesi gittim, hem çok güzel yemek yedim hem de güzel bir fasıl dinledim.

Sahibi; Suna Süzel... Böyle olunca mekan daha bir başka oluyor vallahi. Kadın zarafetinin mekana, titizliğin servise, becerisinin lezzete yansıdığı yerlerden birisi Cafe De Pera.

Dokuz yıldan bu yana hizmet veren ve müşterilerinin seçkin kişilerden oluştuğu Cafe De Pera, sokakta geçerken ismi görülüp bir fincan çay içmek için girilen mekanlardan çok daha farklı.

Hatta sadece cafe olarak nitelemek bu özel mekanın havasını yansıtmayacaktır. Çünkü dost sohbetleriyle antikaların büyülü havasını buluşturan ve bu yaz yenilenen dekorasyonu ile Dünya ve Osmanlı mutfağının tadlarının sunulduğu Cafe De Pera'da özel partiler düzenlenebildiği gibi, çarşamba akşamları "peynir ve şarap" gecesi, cuma akşamları "fasıl" gecesi (Benim katıldığım), cumartesi akşamları ise "canlı müzik" var.

MİKROFONSUZ FASIL
Cafe De Pera'da fasıl gecesinde çok eğlendim. Ciyak ciyak olmayan mikrofonsuz fasıldı. Yani kafamızın şişmediği bir geceydi.

Bazen şaşırıyorum. Neye mi? Reklamsız, yazısız bazı mekanların ne güzel de iş yaptığına. Cafe De Pera, o gece tıklım tıklım doluydu. Müşterilerini gözlemledim, daha önce hiçbir yerde görmediğim kalitedeydi. Çoğu orta yaşlı, hatta yaşlıydı. Öyle güzel eğleniyorlardı ki, anlatamam. Fasılla coştular, bir tanesi dövme karabiberliği alarak mikrofon yaptı. Diğeri tabakta para topladı, göbek attılar, gırgır şamata yaptılar.

Böyle gerçekten eğlenen insanları gördüğüm zaman çok mutlu oluyorum. Hatta içlerinden biri gelip, "Rahatsız etmiyoruz değil mi?" diye bile sordu. Şaşırdım. Bazı gece kulüpleri geldi aklıma. Karşımda oturan ve öküz gibi bakan bazı müşteriler, kavga çıkarmak için fırsat kollayanlar geldi bir an gözümün önüne. Bir de Cafe De Pera'da, gelen adamın nezaketi. Mekanın farkı ve kalitesi burada ortaya çıkıyor işte.

Masa düzeni çok güzeldi. Cevizli börülceye bayıldım. Güveçte pastırmalı kuru fasulye, pilav, turşu... Buna "Zevki Tane" diye isim takmışlar. Etli yaprak dolması'na "Bohça Yane" demişler.

Çin usülü et ve tavuk var. Yanında haşlanmış sebze ve makarna ile servis ediyorlar. Lezzeti de çok beğendim. Aşçıbaşları Fevzi Cantürk ve Aziz Kaban'ı tebrik ederim.Cafe De Pera'nın tatlı sahibi Suna Süzel'in kontrolünde herşey mükemmeldi. Eminim ki siz de sık sık önünden geçiyorsunuz o beyaz ahşap evin. Cafe de Pera... Girin içeriye, keyfinize bakın.

Tel: (0212) 257 10 53 Kenan Erçetingöz


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır