kapat

25.02.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Tarım Bakanı'ndan "domuz"a izin çıktı
Tarım Bakanı Gökalp, isteyen herkesin çiftlik kurup domuz yetiştirebileceğini, ayrıca marketlerde satılmak üzere domuz eti ithal edilebileceğini açıkladı

Gıda Kodeksi'nin Avrupa Birliği'ne uyumu çerçevesinde Et Ürünleri Tebliği yayınlandı. Türk Gıda Kodeksi'ne uygun olarak çıkarılan tebliğ, et, sığır, manda, koyun, keçi gibi büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar yanında tavuk, hindi, kaz, ördek, gibi evcil kanatlı hayvanlar ile tavşan ve domuzdan elde edilen insan tüketimine uygun bölümleri kapsayacak.

Tarım Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp, Türkiye'ye et ithalatının şu anda yasak olduğunu belirterek, turistler için domuz eti satışının yapılabileceğini söyledi. Türkiye'de domuz üretiminin olmadığını da kaydeden Bakan Gökalp, şöyle konuştu:

GAYRİMÜSLİMLER İÇİN
"Tüm dünyada et ürünleri, büyükbaş ve küçükbaş hayvan eti, su ürünlerinin hepsiyle ilgili kalite, mikrobiyoloji, kimyasal analizle ilgili standartları bellidir. Bu nedenle Türk Gıda Kodeksi'ne uygun olarak Et Ürünleri Tebliği yayınlandı. Bu ithalat tebliği değil. Türkiye'de satışa sunulan ve sunulacak olan et ürünlerinin standartlarını belirliyor. Tüketiciyi korumak amacıyla çıkarılmış bir tebliğ. Tebliğ, küçük ve büyükbaş hayvanlar yanında değişik türde domuz ürünlerini de kapsıyor. Türkiye'de gayrimüslimler bulunuyor, seyahat amacıyla gelen turistler var. Bunlar domuz eti tüketmek isteyebilirler"

Gökalp, "Türkiye'ye domuz eti nasıl girecek" sorusuna karşılık olarak da şu cevabı verdi: "Turistlere yönelik olarak otellerde ya da marketlerde domuz eti satışı yapılabilir. Türkiye'de domuz üretimi yok. Eskiden varolan domuz çiftlikleri kapanmış. Domuz üretimi yapmak için, domuz kesimi yapmak için şu ana kadar bize başvuruda bulunmuş olan yok. Belge isteyen olursa, gerekli şartları taşımaları halinde bu işi yapabilirler."

Türk Gıda Kodeksi Et Ürünleri Tebliği'ne göre, Türkiye'de marketlerde domuz eti ve ürünleri satışı yapılabilecek. Satış noktalarında domuz etinin nasıl satılacağına ilişkin çalışmaları da Sağlık Bakanlığı yapacak. Buna göre, domuz eti ayrı reyonlarda büyük puntolu harflarle üzerinde "domuz eti" yazan etiketler altında satılacak. Diğer etlerin kokmasını engellemek için kapalı ve ayrı bölümlerde satışa sunulacak.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır