kapat

25.02.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Cumhuriyet'le Hürriyet kapıştı
İstanbul Sanayi Odası'nın Prof. Dr. Emre Kongar'a yaptırdığı bir araştırmada en çok okunan gazete Sabah çıkınca Cumhuriyet ile Hürriyet birbirine girdi

İSTANBUL Ticaret Odası'nın "İstanbul Halkının Yaşam Biçimi ve Sorunları" adlı araştırmasında Sabah Gazetesi'nin en çok okunan gazete çıkması Cumhuriyet Gazetesi ile Hürriyet Gazetesi'ni birbirine düşürdü. Cumhuriyet yazarı Prof. Emre Kongar'ın İTO adına yaptığı araştırmaya Hürriyet yazarı Fatih Altaylı sert tepki gösterdi. 17 Şubat tarihli yazısında Altaylı, Prof. Kongar'ı ticari ahlaksızlıkla ve dürüst olmamakla suçlayarak İTO Başkanı Mehmet Yıldırım'ı kandırdığını öne sürdü.

Prof. Kongar ise Altaylı'nın rakamları saptırarak kendisini ve araştırmayı gülünç duruma düşürdüğünü ifade etti. Herşey, Prof. Emre Kongar'ın İTO için yaptığı "İstanbul Halkının Yaşam Biçimi ve Sorunları" araştırma sonuçlarının 16 Şubat Çarşamba günü yayımlanmasıyla başladı. Araştırma sonuçlarına göre "en çok okunan gazete" anketinden Sabah yüzde 32.6'yla birinci, Hürriyet yüzde 21.3 ile ikinci, Milliyet yüzde 18.7 ile üçüncü çıktı. Sonuçların gazetelerde yayımlanmasının ardından Fatih Altaylı, Prof. Kongar'a hitaben köşesinde ağır bir yazı kaleme aldı.

"Araştıralım efendim!" başlıklı yazısında Prof. Kongar'ı "aptallık", "ticari ahlaksızlık", "dürüst olmamak" la suçlayan Fatih Altaylı, "Araştırma araştırma değil, saçmalıklar silsilesi. Sanki Emre Kongar araştırmacılık mesleğiyle dalga geçmek istemiş ve böyle bir araştırma yapmış" dedi. Araştırma raporunu yerden yere vuran Altaylı, Prof. Kongar'ın hesaplarının yanlış olduğunu savundu.

CEVAP GELDİ
Fatih Altaylı'nın kendisine bu kadar ağır bir yazı yazması üzerine Prof. Kongar, iddialara köşeyazısıyla cevap verdi. Dün yayımlanan "Fatih Altaylı Bana Neden Saldırdı" başlıklı yazısında Prof. Kongar, olayın gelişimini şöyle anlattı: "Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök telefonla araştırmada, Sabah Gazetesi'nin İstanbul'da Hürriyet Gazetesi'nden daha çok sattığına ilişkin rakamlar bulunduğunu, elindeki satış rakamlarının ise bu durumun tersini gösterdiğini söyledi. Ayrica bu durumun kendisinin `ticari itibarını zedelediğini' belirtti ve `şimdi karşı taraf bunu istismar edecek' diye de ekledi. Son olarak da `bu rakamlar gerçeği yansıtmıyor, bu araştırmanın tümünün güvenilirliği tartışılmalı' dedi. Ertesi gün Fatih Altaylı'nın sütununda, çok ağır hakaretlerle dolu bir yazı yayınlandı".

Prof. Kongar Fatih Altaylı'nın araştırma sonuçlarını çarpıttığını belirterek, araştırmanın "hanehalkı" bazında planlanlandığını, bu nedenle sonuçların da kişi esasında değil, hanehalkı esasında göre değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

Hangi gazeteyi alırsınız?
Gazete Frekans %
Milliyet15818.7
Hürriyet18021.3
Sabah27532.6
Türkiye283.3
Cumhuriyet141.7
Akşam354.2
Radikal101.2
Yeni Yüzyıl111.3
Diğer9711.5
Cevapsız364.2
TOPLAM844100


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır