kapat

25.02.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
66 yıl daha rahatız
Japonya'nın Işıkara'sı Prof. Kwata, "İstanbul'da her 300 yılda bir deprem oluyor. En son 1766'da oldu. Böyle depremde en az 500 bin kişi ölür" dedi

Koç Holding'in davetlisi olarak İstanbul'a gelen ve depremleriyle ünlü Japonya'nın Ahmet Mete Işıkara'sı olarak tanınan Prof. Yohhiaki Kwata, Türkiye'nin hareketli bir deprem kuşağında olduğunu, deprem bölgesinde ağır sanayi tesisi kurulmaması gerektiğini söyledi.

Depremle ilgili 250 araştırması ve 10 kitabı bulunan Prof. Kwata, İstanbul'da her 300 yılda bir deprem olduğunu belirtti. En son 1766 yılında böyle büyük bir deprem yaşandığını anlatan Kwata, "Böyle bir depremde 500 bin kişi ölür. Deprem ne zaman olacak diye düşünmek yerine binalarınızı sağlamlaştırın" dedi.

DEPREM BEKLİYOR
Tokyo'da bugün ya da yarın bir deprem bekleniyor. Üstelik de şiddeti Richter ölçeğine göre 7'nin üzerinde. Bu çok önemli bilgiyi veren kişi ise Koç Holding'in davetlisi olarak Türkiye'ye gelen ve Japonya'nın bir anlamda Ahmet Mete Işıkarası olan Prof. Yohhiaki Kwata.

Kyoto Üniversitesi Felaket Önleme Araştırma Enstitüsü, Felaket Azaltma Sistemleri Araştırma Merkezi Müdürü olan Prof.Yoshiaki Kwata, bu bilginin Japonya'da halka duyurulmadığını çünkü henüz tescillenmemiş yeni bir sistemden gelen bilgi olduğunu söyledi. Kwata, Afet Yasası gereği halka birşey söylemediklerini de önemle vurguladı.

YENİ BİR UYARI SİSTEMİ
FM Radyo Dalgaları Tesbit Sistemi adındaki bu sisteme Japon sismologların büyük bir kısmının karşı olduğunu ancak sistemin 2000 üyesi tarafından maddi olarak desteklendiğini anlatan Kwata, sistemi geliştiren ve emekli bir bilimadamı olan kişinin ismini ise açıklamak istemedi. Böyle bir sistemi kurmanın 1 milyon doların altında bir maliyeti olduğunu da belirten Kwata, şu anda sisteme gerçek saha testi uyguladıklarını söyledi.

Koç Holding şirketlerine dün bir seminer veren Kwata, 17 Ağustos depreminden hemen sonra bölgede incelemelerde bulunduğunu da belirterek, tarihsel olarak İstanbul'da her 300 yılda bir şiddetli deprem olduğunu söyledi.

En son 1766 yılında bir deprem olduğunu hatırlatan Kwata, ısrarlı sorulara rağmen, bu bilgiye göre bir sonraki depremin 2066 yılında olup olmayacağı konusunda sessizliğini korudu. Kobe depreminin 100 milyar dolarlık hasara neden olduğunu ve devletin 40 milyar dolarlık katkı sağladığını anlatan Kwata, Gölcük'te nufüsun yüzde 3.5'unun öldüğünü, şayet İstanbul'da bir deprem olursa 500 bin kişinin öleceğini söyledi.

Toyotasa'nın fabrikasını ziyaret ettiğini ve 1 milyon metrekarelik bir alanda yer alan fabrikada fay hattının geçtiği yere otopark yapıldığını da belirten Kwata, "Böylece fabrika daha az hasar görmüş" dedi.

Kobe depremindeki ölümlerin yüzde 90'ının çöken binalarda meydana geldiğini anlatan Kwata, depremle mücadele etmek için binaların sağlamlaştırılmasının şart olduğunu vurguladı.

Kobe hafif sanayiye geçti
YAKLAŞIK 250 teknik araştırma ve 10 kitabı bulunan, adeta depremle yatıp depremle kalkan Japon Profesör, son bin yılın en büyük felaketini yaşayan Kobe'de deprem sonrası ağır sanayiinin yerini hafif sanayiye bıraktığını söyledi. Kobe'de sanayi sistemlerinin tamamen çöktüğünü ve bir daha yapılmasının zor olduğunu anlatan Kwata, daha önce tersaneleriyle bir liman şehri olan Kobe'de şu anda moda ve elektroniğin öne geçtiğini söyledi.

İstanbul'un da eski bir şehir olduğu için sistemlerinin çok eski olduğuna dikkati çeken Kwata, binaların sağlamlaştırılmasının şart
olduğunu vurguladı.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır