kapat

25.02.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Verginin "tümü" 800 trilyon
Geçici Vergi'de büyük tahsilatın yapıldığı 18 Şubat'ta Hazine'nin kasasına 799 trilyon girdi. Bu paranın sadece 500 trilyonunun tahvillerden geldiği tahmin ediliyor

Maliye Bakanlığı'ndan kısa süre içinde çok büyük miktarı 18 Şubat'ta tahsil edilen Geçici Vergi'nin miktarı konusunda açıklama bekleniyor. Merkez Bankası'nın bilançosuna göre 18 Şubat'ta alınan vergi tutarı 799 trilyon lira. Diğer günlerde yapılan tahsilatlarla miktarın biraz daha yüksek olabileceği tahmin ediliyor.

17-18 Şubat arasındaki hareketlere bakıldığında Hazine'nin TL mevduatının bakiyesinde 344 trilyonluk artış var. Kamuya açılan kredilerdeki 455 trilyon liralık düşüş de Hazine'nin avans kapattığını gösteriyor. Dolayısıyla toplam 799 trilyonluk kaynak elde edildiği ortaya çıkıyor.

Ancak bu tutar bono ve tahvil gelirleriyle birlikte tahsil edilen tüm Geçici Vergi'yi kapsıyor. 279. maddedeki değişikiliğin etkisinin vergi tutarını yaklaşık 500 trilyon artırdığı düşünülüyor.

Piyasadan çıkan vergi karşısında Merkez Bankası, net iç varlıklar hedefini tutturmak için beklenildiği üzere piyasaya verdiği para miktarını artırdı. APİ 773 trilyon lira artınca, piyasadaki para bollaştı, faiz yüzde 10'lara indi. Bu kadar düşük faizi, artık geleneksel hale gelen döviz talebi izledi. Piyasa fazla para ile Merkez Bankası'ndan 337 milyon dolar satın aldı.

PARA SIKIŞTI
Şu anda piyasada gecelik faizleri yüzde 50'ler civarına çıkaran para sıkışıklığının nedeni ise 21'inde yapılan dış borç ödemesi. 21 Şubat'taki bilanço hareketlerinde kamunun döviz mevduatından 320 milyon dolarlık çıkış var. Hazine ayrıca Merkez Bankası'ndan TL vererek 520 milyon dolar satın almış.

Bu döviz çıkışı sonucunda APİ'den verdiği parayı 250 trilyon kadar azaltan Merkez Bankası, eski 1.2 karilyonluk net iç varlıklar hedefini rahat şekilde tutturdu. Ancak para daraldı. Bu sıkışıklığın da bayram sonuna kadar devam etmesi bekleniyor.

NADİN TAŞCIOĞLU


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır