kapat

25.02.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Karsan bu fabrika ile Avrupa'ya açılacak
Karsan'ın Bursa'daki yeni fabrikası dün törenle hizmete girdi. 70 milyon dolarlık tesiste yılda 20 bin ticari araç üretilecek

Kısa süre önce halka açılan Karsan'ın Bursa'da son teknolojiyle donatılmış yeni fabrikası dün Süleyman Demirel tarafından törenle hizmete açıldı. Yılda 20 bin adet ticari araç üretecek olan ve henüz açılmadan 50 milyon dolarlık ihracat rakamına ulaşan Karsan'ın yeni tesisinde Peugeot J9 minibüsünün yanı sıra Boxer-Ducato ve Peugeot partner üretimi gerçekleştirecek. 2000 yılında üretim kapasitesini yüzde 80 arttırmayı planlayan Karsan'ın 70 milyon dolara malolan yeni tesisi 220 bin metrekarelik alan üzerine kuruldu.

Tesisin açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Karsan'ın 1960'lı yıllarda başbakanken verdiği talimatla kurulduğunu hatırlatarak, "O zamanlar Karsan'ı saç karoser imal edilmesi için kurdurmuştuk. Şimdi ise gelinen nokta çok önemlidir. Karsan, yeni fabrikası ile 21. yüzyıla örnek teşkil ediyor" dedi.

NEREDEN NEREYE
Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, halkının yüzde 85'i tarımla geçinen ve sanayi namına hiçbir şeyi olmayan Türkiye'nin, bugün sanayi ürünü ithal ettiği ülkelere sanayi mamülü ihraç eder duruma geldiğini bildirdi. Cumhurbaşkanı Demirel, denizaltıdan, uçak ve kamyona "aklınıza ne geliyorsa herşeyi" üreten Türkiye'nin Gümrük Birliği'ne (GB) girerek ve Avrupa Birliği'ne (AB) aday ülke olarak uluslararası rekabeti benimsediğini söyledi.

SANAYİNİN BAŞARISI
"Türkiye'yi bu hale getiren sanayisidir" diyen Demirel, 1960'lı yıllarda bıçak ve yaylı araba yapan" Bursa'nın, 2000'li yıllara ise dev bir otomotiv merkezi olarak girdiğini vurguladı. Yeni Karsan fabrikasının bir 21. yüzyıl tesisi olduğunu söyleyen Demirel, "Fabrika kendisini yeniden uluslararası şartlara uydurarak değiştirmiştir. Dış sermaye ile irtibat kurmuştur. Türkiye, zaten 1999'da AB'ye aday ülke olmakla, AB ile sanayide rekabet etmeyi göze almıştır ve GB'den geçen 3-4 sene zarfında bazı bazı ufak tefek sıkıntılara rağmen, Türk sanayisi Avrupa ile rekabet edecek gücü göstermiştir. 2000'li yıllar yepyeni şartlar, yepyeni imkanlar, yepyeni zorluk ve fırsatlarla geliyor" dedi.

Demirel'ın ardından konuşan Kıraça Holding Yönetim Kurulu Başkanı İnan Kıraç da 37 yıl Koç Topluluğu'nda çalıştıktan sonra birikimlerini otomotiv sektöründe değerlendirmeyi hedeflediklerini anlatarak, yeni Peugeot fabrikasında bu hedeflerine ulaştığını söyledi.

Peugeot Genel Müdürü Frederic Saint-Geours ise yeni fabrikanın Peugeot firması ile Karsan arasında uzun zamandır süregelen işbirliğinin yeni aşaması olduğunu söyledi. 1980 yılında başlayan işbirliği çerçevesinde bugüne kadar 70 bin araç üretiminin gerçekleştirildiğinin altını çizen Frederic Saint-Geours, "Peugeot'un Türkiye'de tanık olduğu bu büyüme Batı Avrupa dışında bazı stratejik ülkelerde genişleme siyasetimiz ile uygunluk arzetmektedir. Ülkenizin de aralarında bulunduğu stratejik ülkeler bizim açımızdan yarının pazarlarını temsil etmektedir" dedi.

"GB sonrası çok başarılı olduk"
Karsan Yönetim Kurulu Başkanı İnan Kıraç, Karsan'ın Koç Holding dönemindeki yapısına da değinerek, son yıllarda Ford ve FIAT gibi firmalarla Koç Grubu'nun kurduğu yeni ortaklıkların Karsan'ı zor duruma soktuğunu bildirdi. Kıraç, şöyle devam etti: Ortak yatırımlara girme kararından sonra, Karsan grup içindeki önemini yitirdi. Bu noktadan yola çıkarak geldiğimiz nokta mutluluk vericidir."

Gümrük Birliği'nden sonra Türk otomotiv sanayinin artık yaşayamayacağının söylendiğini kaydeden Kıraç, "Ancak Türkiye, işçilik kalitesi, Avrupa'ya yakınlık, gelişmiş yan sanayi ve ilginç maliyet yapısı nedeniyle Avrupa'nın seçtiği en önemli üretim ve ihracat merkezi olmaya adaydır" dedi. Otomotiv sektörünün geçen yıl 2.2 milyar dolarlık ihracat yaptığını hatırlatan Kıraç, Karsan'ın yeni fabrikasında J9 minibüslerin yanı sıra Partner'lerin üretileceğini, bu modellere Peugeot Partner ve FİAT Ducato'nun ekleneceğini bildirdi.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır