kapat

25.02.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Düşük enflasyon rekabeti artırır
Rekabet Kurulu Başkanı Müftüoğlu, enflasyonla mücadeleye tam destek verdiklerini belirterek, piyasaların fiyatlandırma yönüyle yakından ilgilendiklerini belirtti

ANKARA-Rekabet Kurulu, enflasyonla mücadelede daha etkin bir role hazırlanıyor. Rekabet Kurulu Başkanı Prof. Dr. Tamer Müftüoğlu, enflasyonla mücadelenin, etkin rekabet ortamı ile sağlanması istenen amaca birebir uygun olduğunu belirtti ve "Özellikle anlaşmalı fiyat tayini ya da hakim durumların kötüye kullanılması girişimlerine karşı yetkilerimizi
sonuna kadar kullanacağız" dedi.

SOSYAL HASTALIK
Rekabetin nihai amaç olmadığını, asıl amacın tüketicinin kaliteli mal ve hizmeti en uygun fiyata alabileceği ortamın yaratılması olduğunu belirten Müftüoğlu, Rekabet Kurulu'nun, enflasyonu düşürme programı içindeki yerini şöyle tanımladı:

"Enflasyonun bizatihi kendisi rekabet koşullarını bozan, üretimden, tüketime hatta kaynak dağılımına kadar yayılan bir hastalık durumu. Ekonomiler durup dururken enflasyon yaratmaz, bu hastalık dışardan enjekte edilir. Önce ekonomik hastalık olarak başlar ardından sosyal, kültürel hatta politik hastalığa dönüşür. Türkiye'de durum budur. Bu nedenle Türkiye'de enflasyonla mücadele ekonomik olmanın yanında kültürel, politik ve sosyal mücadeleyi gerektiriyor."

Okan MÜDERRİSOĞLU

KURUL NE YAPACAK?
"Enflasyon ne kadar düşük olursa rekabetin etkisi o kadar artar. Enflasyon ne kadar artarsa rekabetçi piyasa özelliği o kadar azalır" diyen Müftüoğlu, Rekabet Kurulu'nun önümüzdeki dönemde izleyeceği stratejiyi şöyle özetledi:

"Enflasyonla mücadele, rekabetle ulaşılması amaçlanan hedefe de uygundur. Kaynak dağılımında etkinlik ve rekabetle, enflasyonla mücadelede de sonuç alınır.

Reel büyümenin sınırı vardır ama enflasyonun sınırı yoktur. Eğer enflasyonla mücadele kararlılığı varsa ve bu kararlılık korunabiliyorsa, etkin rekabet ortamı sayesinde bu mücadelenin başarıya ulaşma şansı artar.

Enflasyonla mücadele kapsamında döviz fiyatının önceden belirlenmesi gibi bir uygulama daha büyük bir hastalıkla mücadele için hoşgörülebilir. Döviz çıpası kabul edilebilir ama bunu bir kazığa bağlamamak lazım. Rekabetçi piyasa ekonomisini sağlama ve aynı anda enflasyonu düşürme adına bazı durumlarda fiyat belirleme politikalarına başvurulabilir ama yine de dikkatli olmak gerekir. Rekabet Kurulu olarak, enflasyonla mücadele açısından yasamızla verilen görevleri yerine getirmede etkin olacağız. Özellikle, teşebbüslerin anlaşmalı fiyat tayini ya da hakim durumu kötüye kullanmaları gibi olayların karşısında duracağız."


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır