kapat

25.02.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Enflasyon savaşı
Recep Önal'dan sonra Hazine Müsteşarı Demiralp de özel sektöre yüklendi. Demiralp 'Maç seyreder gibi programı seyretmesinler' dedi

Enflasyon konusunda bürokratların özel sektöre yönelik eleştirileri dün Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp ile sürerken, özel sektör de kendini savundu. Önceki gün Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Recep Önal'ın yüksek çıkan ocak ayı enflasyonunun özel sektörden kaynaklandığını açıklamasının ardından, dün de Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp özel sektörden yeteri kadar destek gelmediğini savundu. Bu açıklamalara tepki ise İSO Meclis Başkanı Ömer Dinkçkök'ten geldi. Dinçkök şöyle konuştu:

'İthalatla konu kendi kendine denetleniyor. Mal sıfır gümrükle derhal ithal edilir."

Dinçkök, "Peki, buna rağmen bu fiyat artışları nasıl gerçekleşti, kim yaptı?'' sorusuna da şöyle yanıt verdi:

'Bugüne kadar enflasyonu özel sektör yaratmıyordu, devlet borçlanıyordu, bütçe açığı, enflasyon yaratılıyordu da şimdi mi özel sektör bunun kusurlusu oldu. Kaç aydan beri özel sektör enflasyondan sorumlu Türkiye'de. Şimdi bu program uygulanıyor diye konu gündeme getiriliyor. Türkiye'de hiçbir dönemde özel sektör enflasyonun sorumlusu olmamıştır. Hele sıfır gümrüklü bir dönemde, Gümrük Birliği döneminde, dünya ile rekabet döneminde... Gerçekdışı.'

Dinçkök bu açıklamaları yaparken, Hazine Müsteşarı Demiralp özel sektöre veryansın etti. Müsteşar, "Özel sektör zam yapma alışkanlığını devam ettiriyor. Kamu kendisini disipline ediyor. Programı bir kesimin üstüne yıkarak ayakta durmaya çalışmak doğru değil" dedi.

ATO Başkanı Aygün'ün, "Enflasyonu özel sektörün arttırdığı söylemi aceleci yaklaşımdır. Önce kamu fiyatlarını dondurmalıdır" sözü üzerine Demiralp, şunları söyledi:

"Kamu, kendisini disipline etme gayretindedir ve şeffaflık konusunda adım atmaktadır. Özel kesim de şeffaflık konusunda adım atıyor mu? Özel sektör tribünden maç seyreder gibi kamunun gayretlerini seyretmemeli. Ocak ayı enflasyon kompozisyonunda kamunun payı yüzde 1'in altındadır. Özel sektör zam yapma alışkanlığını devam ettirmektedir. Sadece kamu fiyatlarını dondursun özel sektör zam yapmaya devam etsin mantığı ile bir yere gidilemez. Programı bir kesimin üstüne yıkarak ayakta durmaya çalışmak doğru değildir. Özel sektörde kendine düşen görevi yapmalıdır."


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır