kapat

25.02.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Kim bu 'İran'ın Merve'si?
İran Meclisine çarşafla değil de pardösü ve başörtüsü ile gireceğinin sinyallerini veren yeni milletvekili Elahe Kulayi, tam bir kadın hakları savunucusu.

Akademik kariyerini yarıda bırakarak siyasete atılmayı tercih eden Kulayi, ılımlı Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi'nin takipçileri olan "İslami Katılım Cephesi" ya da diğer adıyla "23 Mayıs Cephesi"nden (Hatemi'nin seçildiği tarihe atfen) seçime girdi.

Kadın hakları için savaş veren Kulayi, günlük hayatında kesinlikle çarşaf giymiyor. Seçim kampanyası broşürlerinde normal bir başörtüsü ile görünüyordu. Çarşafın zorunlu olduğu Meclis'e girerken çarşaf giyip giymeyeceği merak konusu oldu. Kendisi de, "O gün gelince düşünürüz" ya da "Gereği neyse yapacağız" şeklinde yuvarlak cevaplar verince İran'da ters yönde bir Merve Kavakçı krizi yaşanacağı izlenimi uyandırdı. Bazı çevreler, feminist bir ruha sahip olan Kulayi'nin çarşafsız ancak başörtüsü ve pardösüsü ile Meclis'e girerek değişimin simgesi olacağını öne sürüyor.Bu teze karşı çıkan diğer grup da Kulayi'nin buna cesaret edemeyeceğini söyleyerek ilk kez bir bayan olarak Cumhurbaşkanı yardımcılığına getirilen Masume Ebtekar'ı örnek veriyor. "Hatemi'nin yardımcısı Masume Ebtekar da günlük hayatında çarşaf giymiyordu. Ancak Cumhurbaşkanı'nın yardımcısı olunca çarşaf giymeye başladı" görüşünü savunuyorlar.

Siyaset bilimci bir feminist
1956 doğumlu olan Elahe Kulayi, Tahran Üniversitesi, Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde öğretim görevlisi. Kafkaslar, Orta Asya ve Rusya konularında uzman. Tahran Üniversitesi'nde "Eğitim Genel Müdürü" ve Tahran Eyalet Valiliği'nde "Tahran Üniversitesi Kadın Komisyonu Temsilcisi". Meclis'te göreve başladığında da Kadın ve Aile Komisyonu'nun başkanlığına seçilmesi bekleniyor. Kulayi'nin genel seçimlerde büyük destek almasını sağlayan görevi başkaydı. Geçen Temmuz'da, polisin Tahran Üniversitesi yurtlarını basmasından sonra çıkan olaylar için kurulan araştırma komisyonuna başkan oldu. Kulayi, buradaki performansı ile öğrencilerin büyük desteğini toplamayı başardı. Kulayi'nin çalışmaları sayesinde, yurtlara silahlı baskın yapan polislerden 20'si, 29 Şubat'ta mahkeme önüne çıkacak.

DIŞ HABERLER


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır