kapat

25.02.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
İran Ecevit'e kızdı
Ecevit'in İran seçimleri ile ilgili açıklamaları Tahran'ı kızdırdı. Büyükelçimiz Dışişleri'ne çağrılarak "Türkiye İran'ın içişlerine karışmasın" mesajı verildi

Başbakan Bülent Ecevit'in İran seçimleri ile ilgili açıklamalarının ardından Türkiye'nin Tahran Büyükelçisi Turan Moralı İran Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı. İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Muhsin Eminzade, Büyükelçi Moralı ile görüşmesinde, Ecevit'in açıklamalarından İran'ın duyduğu "derin üzüntü ve protestoyu" iletti.

KOMŞULUĞA SIĞMAZ
Görüşmede "Türkiye Başbakanının söyledikleri açık bir şekilde içişlerimize karışmak, İran halkı ve İran İslam Cumhuriyeti düzenine hakarettir" iddiasında bulundu. Eminzade, Ecevit'in söylediklerinin iyi komşuluğa iki ülke ilişkilerinin gelişmesine ters düştüğünü ileri sürdü. Ecevit'in açıklamalarının "İran'ın siyasi ve tarihi gelişmelerinin doğru anlaşılmamasından kaynaklandığını" iddia eden Eminzade, "İran İslam devrimi halk tarafından ve halkın isteği üzerine zafere ulaştı. 18 Şubat seçimleri de halkın aracılığıyla ve İslam devriminin devam etmesi yolunda bir adım olarak gerçekleştirilmiştir" dedi.

"Türkiye'deki Müslüman halkın bu açıklamalarla aynı görüşte olmadığından eminiz" diyen Eminzade, "Türkiye yetkililerinin durumu doğru anlamalarını, bu yanlış gidişi düzeltmelerini ve iki ülke arasında daha fazla yanlış anlamaların olmasını engellemelerini ümit ediyoruz" diye konuştu.

ECEVİT NE DEMİŞTİ?
Ecevİt, İran seçim sonuçlarını değerlendirirken, "Sayın Hatemi, bundan böyle kendi reformist politikaları için meclis desteğine güvenebilecektir. Gerçi Ayetullahlar'ın devlet politikalarında hala geniş yetkileri olacaktır. Fakat bu yetkilerin daha ılımlı kullanılması beklenebilir. Yeni İran yönetiminin, Türkiye'ye yönelik bölücü akımlara karşı da daha kararlı davranacağını umarım" sözlerini kullanmıştı.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır