kapat

25.02.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Atina'ya ilk cami yapılıyor
Türkiye ile Yunanistan arasında esen dostluk rüzgarlarına, bir yenisi daha eklendi: Atina'ya cami yapılmasına Yunan hükümeti ve kilisesinden izin çıktı

Taksim'de yapılması gündeme gelen cami için tartışmalar sürerken, Atina'da camiye en çok karşı çıkan Ortodoks Kilisesi'nden onay geldi. Atina hükümeti, aldığı bu onayla başkente cami yapılmasına izin verdi. Yunanistan 1923 Lozan Anlaşmasın'dan beri cami inşaatına izin vermiyordu.

O tarihten bu yana, aralarında Türkler'in de bulunduğu binlerce Müslüman, ibadet için Atina'nın çeşitli semtlerinde kiralanan apartman daireleri ya da boş dükkanları kullanıyordu. Kilise, yaptığı açıklamada, "dini özgürlükler çerçevesinde cami inşasına karşı çıkmadığını" belirtti.

Batı Trakya'daki cami sayısını yeterli bulan kilise onay vermediği için Atina, Avrupa başkentlerinde cami izni verilmeyen tek yer olmuştu. Ancak Yunan hükümeti, İran, Libya, Tunus, Filistin gibi ülkelerden gelen taleplerin artması üzerine Türk-Yunan yakınlaşmasından da cesaret alarak, cami inşaatına onay verdi.

2001 yılında açılacak Atina havaalanının yakınına yapılacak caminin yanına İslam Kültür Merkezi de kurulacak. Caminin Peania'ya yapılmasına bir sebep olarak da 2004 Olimpiyatları'na katılacak Müslüman sporcuların ulaşımlarını kolaylaştırmak olarak gösteriliyor. Bu girişimden sonra Yunan hükümetinin de Türkiye'den 28 yıldır kapalı olan Heybeliada Ruhban Okulu'nu açmasını beklediği tahmin ediliyor.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır