kapat

25.02.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Astronotlar uzayı anlatıyor
BÜTÜN astronotların füzeye binmeden önce gerçekleştirdikleri bir ritüel var: Füzenin dibine çişlerini yapmak.

'Erkekler için daha kolay' olan bu ritüele kadınlar, ellerinde götürdükleri bir suyu aynı yere dökerek riayet ediyorlar. Nedeni ise; 12 Nisan 1961'de uzaya ilk ayak basan adam Yuri Gagarin'i izlemek... Gagarin, USSR gemisine atlamadan önce, son anda vücuduna büyük tazyik yapan bu isteğe dayanamamış ve füzenin dibine çişini yapmıştı. O günden beri bütün kozmonotlar, böyle bir batıl inanç geliştirmişler.

Bir kere bu ritüeli yapmadan yola çıkan kozmonotların yolculukta başlarına öyle terslikler gelmiş ki, o günden sonra ritüel iyice genişletilmiş.

Uzayda sık rastlanan bir durum da bunalım. Amerikalılar sadece erkeklerden oluşan misyonlarda her iki astronottan birinde psikolojik rahatsızlıklara rastlandığını, kadınların katıldıkları uçuşlarda ise erkeklerin hemen hemen hiç bunalıma düşmediklerini anlatıyor.

ATIKLAR ATMOSFERE
Sabah 8'de uyandırılan astronotların ilk 2 saatleri temizlikle geçiyor. Yeryüzünde 15 dakika ancak sürecek sabah temizliği uzayda 2 saat alıyor. Su toparlak hale geldiğinden duş almak söz konusu değil. Dişleri fırçalamakta bir sorun yok, ağız kapalı kaldıkça...

Tuvaletler mi? Uzayda günlük yaşamın en zor sorunu bu herhalde. Apollo misyonlarında astronotların altlarına bağlanan bezler dönemi çoktan kapandı gerçi.

Mir ve Amerikan misyonlarında gerçek tuvaletler var artık. Mekiklerde girişin hemen sağında üç kenarlı bir perde çekilerek izole olunan alanda görülüyor bu iş. Tuvalete oturunca bazı önlemler gerekiyor: Önce ayaklar, bantlara sokuluyor. Bele kemer bağlanıyor. Oturma pozisyonunda kalmak için de iki yandaki demirlere tutunmak gerekiyor. Katı maddeler her kullanımdan sonra sıkıca kapanan özel torbalara doğrudan yapılıyor. Dolunca dışarı atılan bu paketler atmosferde yanıyor.

Nurdan BERNARD


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır