kapat

12.02.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Kalkavanlar Kalkavan olalı böyle zulüm görmedi
"Marion ile Muhammed" adlı oyunda "Boru dansı" yapan Billur Kalkavan, "ailem şikayetçi değil" diyor.

Sosyetenin renkli ismiydi Billur Kalkavan. Daha sonra kabuğuna sığmadı. Ve ardından "Herşeyin bir ilki vardır" diyerek sosyetenin içinden de sanatçı çıkartma sevdasına düştü...

Önce dizi oyunculuğuyla başladı işe, "Dizi oyunculuğu bana artık yetmemeye başladı. Ben de onun bir üst kademesi olan tiyatro oyunculuğuna soyundum" dedi. Gerçekten de soyundu. Tam anlamıyla... Çıplaklığı benimseyen Billur Kalkavan, "Çıplaklık nasıl kötü birşey olsun, öyle olsaydı çıplak doğmazdık, çıplak gömülmezdik" diye bakış açısını gözler önüne serdi. "Ben görselliği gözler önüne sermeyi seviyorum. Ayrıca ben çıplak olarak Taksim meydanında da koşmuyorum. Bu garipsenecek bir durum değil. Yaptığım işin bir parçası olarak sahnede bana verilen rolü oynamaya çalışıyorum. Bunu yaparken de insanlara estetik güzellikte birşeyler verebiliyorsam bundan mutluluk duyarım" diyen Billur Kalkavan geçtiğimiz hafta Dinçer Sümer'in yazdığı "Marion ile Muhammed" adlı oyununda bu mutluluğunu doyasıya yaşadı.

BİKİNİDEN FARKI NE?
"Marion ile Muhammed" adlı oyunda bir striptizciyi canlandıran Billur Kalkavan, sahnedeki seksi şovunu oyunun bir parçası olarak nitelendiriyor.

Çıplaklığın estetiği bozmadıkça son derece güzel birşey olduğu söyleyen Kalkavan, "Bu oyunda benim yaptığım sadece rolümü iyi bir şekilde ortaya koymak. Bunda yanlış hiç birşey yok. Oyunculuğumu sergilerken eğer estetiği bozan bir çıplaklık sergilemiyorsam bunda kötü olan birşey yok demektir. Ayrıca bu oyunda ben çırıl çıplak soyunmuyorum. Yaz aylarında beni bikinili görenler şu halimden daha çıplak halimi biliyorlar. Bu durumu abartmak son derece yanlış" diyor.

Kalkavan'a son oyunundaki striptiz yaptığı boru dansının ne olduğunu sorduğumuzda şu cevabı alıyoruz: "Böyle bir dans yok. Ben boru dansını işkembeden attım. Normal Amerika'da striptiz kulüplerinde sergilenen dansa bu adım verdim. Bir boru etrafında yapılan dansa bu ismi uygun gördüm. İnsanlara bu dansı anlatmanın en kolay biçim olarak da 'Boru dansı' dedim. Bu dansı sergilerkende, daha estetik olması için balerin arkadaşım Ayşegül'den birkaç figür öğrendim".

KALKAVANLAR NE DİYOR?
Billur Kalkavan'a Kalkavan ailesinin bu duruma bakış açısını soruyoruz. Kalkavan "Benim Kalkavan sülalesiyle bir yakınlığım yok. Benim ailem sadece annem ve erkek kardeşim" diyor. Kalkavan annesi Noyan Hanıma ve erkek kardeşi Rıza'nın kendisiyle ilgili yorumlarını da şu sözlerle dile getiriyor. "Annem ve kardeşim, yaptığım işin yanlış olmadığını anlayacak kadar kültürlü insanlar. Bana son derece destek oluyorlar. Ben de zaten kötü birşey yapmıyorum. Hemen her oyunumu izlemeye geliyorlar. Bu da bana bir güç veriyor".

Yaklaşık beş yıldır oyunculuk yaptığını söyleyen Billur Kalkavan, ileride iyi bir oyuncu olmayı hedefliyor. Kalkavan "İnsanlarda bu kız sosyete, sanatla ve özellikle tiyatroyla ne işi var diye düşünenler çıkabilir. Ama bu örümcek kafaları yok etmek istiyorum. Çünkü yıllardır amaçladığım şey, toplumun her kesiminden her türlü insanın çıkabileceğini göstermek. Bu amaçla yoluma devam edeceğim. Bizim insanlarımız da bunu görsün. Ayrıca sosyeteden sanatçı çıkamaz diye bir kanun mu var?" diyor.

ELEŞTİREN TİYATROCU OLSUN
Oyunu için eleştirilere açık olduğunu söyleyen Kalkavan, "Oyunlarımda reklam olsun diye bir çıplaklığa girişmiyorum. Oyunun gerektirdiği rolleri sergiliyorum. Bunu yaparken de beni eleştiren kişilerin tiyartrocu veya tiyartro eleştirmeni olmasını beklerim. Yaptığım iş beğeniliyor, bunu da biliyorum" diyor.

"Marion ile Muhammed" adlı oyun nisan sonuna kadar İstanbul'da sergilendikten sonra başta Ankara ve İzmir olmak üzere bir Anadolu turnesine çıkacağını söyleyen Kalkavan, mayıs ayında da Almanya'ya giderek oyununu burada da sergileyecek.

Boru Dansı nedir?
Ünlü dans hocası Sait Sökmen, "Boru Dansı"nı şöyle değerlendiriyor: "Bu aslında dans değil. Sadece seksapelliği ön planda tutan bir hareket biçimi. Adı bu mu, bilmiyorum. Ama özellikle Güney Amerika'da yaygın olarak 'Seks Barları'nda sergileniyor. Literatürü olan bir dans değil. Bir boru etrafında yapılmasının sebebi şovun yapıldığı mekanın barda, küçük bir sahnede olması. Boru, hareket kolaylığı sağlayan ve seks figürlerine yardımcı bir araç."

Tunceli Billur'un arkasında
CumhurbaŞkanI adayı ve DYP Tunceli Milletvekili Kamer Genç, tiyatro oyununda striptiz yapan ve büyük ilgi gören sanatçı Billur Kalkavan için "Kendi takdiridir, istediği kadar soyunabilir. Benim onun üzerinde bir hakkım yok ama, Billur Hanımın Tunceli'ye büyük faydası oldu" dedi.

Billur Kalkavan ile Gazeteci Hakan Aygün'ün bir TV proğramında tanıştığını belirten Genç, "Canlı yayına konuk olmuştum. Billur Hanım'da oradaydı. Kendisi ile konuşurken (Burada konuşacağımıza Tunceli'ye gidelim, orada bir tiyotro oyunu sahneye koyun. Tunceli halkına da faydanız olsun) dedim. Billur Hanım da bu öneriyi kabul etti" dedi.

Daha sonra Kalkavan'ın sözünü tutarak Tunceli'de tiyatro oyunu sergilediğini de vurgulayan Genç, "Bu etkinliğin Tunceli'ye ve Tunceli halkına büyük faydası oldu. Bir TIR dolusu eşya toplandı. Bu eşyaları Tunceli'ye götürdük. Vatandaşlara ve özellikle çocuklara dağıttık. Orada tiyatro sergilediler. Herkes memnun oldu" diye konuştu. Genç, Kalkavan'ın yeni sahnelediği tiyatro oyununda striptiz yapmasını ise şöyle değerlendirdi:

"Bu işlere ben karışmam. Kendisinin tercihidir, istediği kadar soyunur, gösteri yapar. Beni ilgilendirmez. Benim, Billur Hanım üzerinde bir hakkım da yok. Ama kendisinin Tunceli'ye katkısı oldu. Son tiyatro oyununu da halka sergiliyor. Vatandaşın hoşuna gidiyorsa stripriz de yapar. İstediği kadar soyunur, kendi bileceği iştir"


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır