kapat

12.02.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Kayıp Keleş Vali'de çıktı
Kayıp silahlar nedeniyle gündeme gelen dönemin Batman Valisi Salih Şarman'ın ithal edilen Kaleşnikoflardan birini tutanaksız olarak aldığı ortaya çıktı

Batman Valiliği tarafından ithal edilen 2.5 milyon doları aşkın silahlardan bir bölümünün kaybolduğu ve Hizbullah'ın eline geçtiği iddiaları ile alevlenen silah olayının gümrük belgeleri ortaya çıktı. Dönemin Batman Valisi Salih Şarman'ın ithal edilen silahlardan bir adet Kaleşnikof'u tutanaksız olarak kendisi için aldığı, Batman Vali konağına da Bixi makinalı tüfek yerleştirdiği saptandı. Valinin bu Kaleşnikofu daha sonra iade edip etmediği ise kayıtlarda gözükmüyor.Bulgar Kintex firmasından alınan silahlar ile Motorola firmasından alınan telsiz malzemelerinin gümrük kayıtlarına göre, bu ithalat ile ilgili olarak "Gümrük giriş beyannamesi düzenlenmediği ve gümrük işlemlerinin de ikmal edilmediği" saptandı. Gümrükler Genel Müdürü Fethi Şahin Horoz, İçişleri Bakanlığı'na gönderdiği yazıda, Motorola firmasının 1994, Kintex firmasının da 1995 günlü proforma faturası ile irtibatlı bir ithalat bulunamadığını açıkladı. Horoz aynı yazıda "Belgeler içinde de böyle bir ithalata yönelik somut bilgi elde olunamamıştır" dedi.

Mülkiye Müfettişleri Candan Eren ve Muzaffer Öztürk'ün kayıp silahlarla ilgili incelemeleri sırasında halen Batman Valiliği OHAL deposunda bulunan silah ve mühimmat da belirlendi. Batman Valiliği deposunda halen 2 Bixi, iki Kaleşnikof silah, bir el dedektörü, 7600 adet mermi, mermi doldurma makinası, çok sayıda gece görüş dürbünü bulunuyor. Bixi silahlardan biri Vali konağında bulunurken, birinin de tutanaksız olarak Valiye teslim edildiği vurgulanıyor. Bazı polis memurlarının üzerlerinde de Kaleşnikoflar bulunuyor. Bir adet Bixi makinalı ile bir adet Kaleşnikof'un ise silah kuvve kayıt defterinde kaydının bulunmadığı saptandı.

NASIL GELDİ?
Silahların Kintex ve Motorola firması tarafından uçaklarla 12.05.1994'den 1996 yılına kadar gönderildiği saptanırken bu uçakların kanat numaraları da belirlendi. Gümrük kayıtlarına göre silahların fatura ve proforma fatura tarihleri bulunuyor. Ancak gelen malzemelerin ağarlıkları konşimentolar ile faturalarda farklı farklı gösteriliyor. Bulgar Airlane konşementosunda 210 kilo olarak görülen üç sandık, faturada 49 kilo olarak gösterilmiş.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır