kapat

12.02.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
KISA KISA KISA

Opel: 'Türk ekonomisinin dinamiğine çok güveniyoruz'
Opel Türkiye Genel Müdürü Hardy Spranger, Opel Türkiye'nin, Avrupa'da en kaliteli üretim yapan tesis olduğunu söyledi. Spranger, Türk ekonomisinin dinamiklerine çok güvendiklerini belirterek, "Önümüzdeki günlerde otomobil üretici ve ithalatçısı firmalar yoğun rekabet içinde olacak. Rekabet yeni modellerin piyasaya sunulması ve kampanyalarla gerçekleşecek" dedi. Spranger, "otomobilde Avrupa'da çok önemli problemler yaşanıyor, kapasite fazlalıkları oluştu. Bu da Türkiye'nin ihracatını olumsuz yönde etkileyecek. Dolayısıyla bu yıl iç piyasada firmalar arasında rekabet daha da yoğunlaşacak. İç piyasada otomobile olan talebi artacak" diye konuştu.

İTKİB: Yanlış yatırım verimliliği düşürdü
İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri (İTKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuz Satıcı, sektörün, yeni bir yatırım sahası ve yeni pazar olanakları sağlayabilecek teknik tekstiller alanına yönelmesini önerdi. Satıcı, İTKİB tarafından düzenlenen 'Türk Tekstilinde Yeni Ufuklar: Teknik Tekstiller' konulu seminerde yaptığı konuşmada, 1990 yılından beri sektörde gerçekleştirilen yanlış yatırımların verimliliği düşürdüğünü söyledi. Türkiye'de bir sanayi politikasının olmaması veya uygulamaya geçirilememesi nedeniyle, en önemli sanayi kolunda devlet teşvikleriyle kaynakların heba edildiğini belirten Satıcı, tekstil ve konfeksiyon sektöründe bir sanayi politikasına ihtiyaç olduğunu kaydetti.

Tanju Argun, Erdemir'den istifa etti
Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları T.A.Ş (ERDEMİR) Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Tanju Argun'un, görevinden istifa ettiğini bildirdi. Argun, istifa dilekçesini bugün yönetim kurulu başkanlığına verdiğini, gerekçesinin ise "kurumun daha fazla yıpranmaması" olduğunu söyledi. Argun'un yerine yönetim kurulu kararıyla halen şirket yönetim kurulu üyesi olan Şener Macun getirildi.

İşçi döviziyle para aklanıyor
Ekonomİk İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) içinde yer alan ve para aklama ile mücadele eden Mali Eylem Görev Gücü'ne göre (FATF), Türkiye'nin de aralarında bulunduğu ülkelerde, para aklama konusunda en çok alternatif işçi dövizi sistemi kullanılıyor. Para aklama işlemleri yaygın olarak 'on-line bankacılık, ihracat, geçici banka hesabı açtırma' gibi yöntemlerle yapılıyor.

Sabit ücrete ihtiyati tedbir
Ankara 1. Asliye Ticaret Mahkemesi, Tüketici Hakları Derneği ile 2 vatandaşın, cep telefonlarından alınan aylık sabit ücretin durdurulması istemiyle Turkcell ve Telsim aleyhine açtığı davada ihtiyati tedbir kararı verdi. Tüketici Hakları Derneği'nin Turkcell ve Telsim, Telsim ve Turkcell aleyhine, 'aylık sabit ücret ödemelerinin tedbiren durdurulması, daha önce ödenen aylık basit ücretlerin ticari faiziyle birlikte davalı şirketlerden tahsili, aylık sabit ücretlerle ilgili sözleşme maddesinin iptali' istemiyle dün yaptıkları başvuruyu, 'tüketici mahkemesi' sıfatıyla Ankara 1. Asliye Ticaret Mahkemesi dosya üzerinden görüşmeye başladı. Mahkeme, davacıların cep telefonlarından alınan aylık sabit ücretin durdurulması istemi konusunda ihtiyati tedbir kararı verdi. Turkcell ve Telsim'in karar tebliğ edildikten sonra 10 gün içinde itiraz etme hakları bulunduğu belirtildi.

Müller Martini yeni temsilcilik açtı
MatbacIlIk alanında dünyanın bir numaralı finishing sistemleri üreticisi Müller Martini Türkiye'de yeni bir temsilcilik açtı.

Pasifik Mümessillik AŞ adıyla kurulan şirket İstanbul Bağcılar Matbaacılar Sitesinde faaliyete geçti. Temsilcilik açılışıyla ilgili olarak açıklama yapan Şafak Okaygün Pasifik Mümessillik AŞ.'nin Türkiye'de matbaacılık sektörünün öncü kuruluşu olacağını ifade etti.

Electrolux, Türk turizmine destek veriyor
Beyaz eşya sektöründe hizmet veren Electrolux, 17-19 Şubat 2000 tarihlerinde Beylikdüzü TÜYAP Fuar ve Kongre merkezi"nde gerçekleştirilecek Emitt Voyager 2000 Uluslararası Doğu Akdeniz Seyahat ve Turizm Faurı'nda sponsor olarak yer alıyor. Electrolux, 319 yerli ve 53 yabancı kuruluşun katılımıyla gerçekleşitirilecek Emitt Voyager 2000 Fuarı"nda kuracağı tanıtım masasında ziyaretçileri bilgilendirecek ve Electrolux Barı'nda ikramlarda bulunacak.

Ceylan Nike üretecek
Ceylan Giyim Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Atuk, birleşme ve ortaklıkların gündemde olduğunu Nike ve Next ile tescilli üretici anlaşması yaptıklarını söyledi. Atuk, uluslararası pazarlarda rekabet gücünü artırmak için özellikle hizmet kalitesini yükseltmek yoğunlaşmatırdıklarına işaret etti. Atuk dünyanın en büyük beş markasının tescilli üreticisi olmak için görüşmelerin sürdürüldüğünü bunlardan şu ana kadar ABD'li Nike ve İngiliz Next ile anlaştıklarını söyledi.

Ata YO kârını 10 kat artırdı
Ata Yatırım Ortaklığı 1999 yılında dönem karını bir önceki yıla göre yakaşık 10 kat artırarak 121.8 milyardan 1.8 trilyona çıkardı. Şirketin aktif toplamı 1999 yılsonu itibariyle 716 milyardan, 2.5 trilyona yükseldi. Sermaye piyasalarında kurumsal yatırımcıların gelişmesine önem veren ve ilk yatırım fonunu kuran aracı kurum olan Ata Yatırım 60 trilyon tutarında 5 adet fon yönetiyor.

Osmanlı'dan 54 trilyon kâr
OSMANLI Bankası 1999 yılında 54.6 trilyon lira net kâr elde etti. Dün düzenlenen basın toplantısında konuşan bankanın Genel Müdürü Ajlan Acar, kârın bir önceki yıla göre yüzde 146 oranında rattığını kaydetti. Basın toplantısı Türkiye'de ilk kez internetten de canlı olarak yayınlandı. Pazar payı yüzde 1.7 olan Osmanlı Bankası'nın toplam aktifleri de yüzde 113 artışla 632 trilyondan 1 katrilyon 350 trilyona yükseldi. Acar 2000 yılında da 88 trilyon net kâr, 2 katrilyon lira da aktif büyüklüğü hedeflendiğini belirtti. Fondaki bankalardan birini almaya talip olmadıklarının söyleyen Acar, "Ancak rehabilitasyon için görev verilirse bunu yaparız. Sahip olduğumuz know-how'ı transfer ederiz" dedi.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır