kapat

12.02.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Vergi 1.5 milyar dolar
Devlet Bakanı Önal, 279. madde uyarınca ayın 15'inde ödenecek vergiden 800 trilyon ile 1 katrilyon aralığında tahsilat yapılmasının beklendiğini belirtti

Devlet Bakanı Recep Önal 279. madde uyarınca, bu ayın 15'inde bankalardan 800 trilyon ile 1 katrilyon arasında bir gelir beklendiğini belirtti. Önal, dün TÜSİAV heyetini makamında kabul etti. Kabul sırasında yaptığı konuşmada bankalara tanınan sürenin bu ayın 15'inde dolacağını hatırlatan Önal, bu madde çerçevesinde bankalardan ilk aşamada 800 trilyon ile 1 katrilyon arasında gelir beklediklerini söyledi.

Önal, 279. madde çerçevesinde, toplam elde edilecek gelirin ise Kurumlar Vergisi çıktıktan sonra yaklaşık 1.2 katrilyon olmasının öngörüldüğünü, bu rakamın Temmuz-Ağustos'a kadar elde edileceğini bildirdi.

Mevzuata göre bankalar, portföylerindeki menkul kıymetleri daha önce alış bedeli üzerinden bilançolarında gösterebilirken, 279. madde ile menkul kıymetleri, borsa rayiçleri üzerinden bilançolarında göstermek zorunda bulunuyorlar. Yeni düzenlemenin gerçek maliyet ve kâr oranını yansıtacağı belirtiliyor.

FON BANKALARI
Devlet Bakanı Önal, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'ndaki bankaların satışıyla ilgili soruya karşılık, Citibank başta olmak üzere bazı yabancı bankaların fondaki bankalarla ilgilendiklerini ve bu bankaların bilançolarını incelemeye alarak nihai teklif aşamasına geldiklerini kaydetti. Fon'daki bankaların öncelikle mali yapılarını oturtmak istediklerini anlatan Önal, bu bankaların yönetimlerinin, mali tablolarını denetlettirmek için ihale açarak, bazı bağımsız denetim firmalarına bilançolarını denetlettirmeye başladıklarını bildirdi.

Önal, fondaki bankaların bağımsız tablolarını 15 Mart'a kadar hazırlamaları gerektiğini vurgularken, bu tarihten sonra kamunun hazırladığı mali tablo ile bağımsız firmalarca hazırlanan tabloların karşılaştırılacağını söyledi.

AA

Off-shore'da kayıt çalışması
Devlet Bakanı Recep Önal, off-shore ile ilgili bir veri ve kayıt düzenlemesi içerisinde olduklarını, gerçek hak sahiplerini belirlemeyi amaçladıklarını vurguladı. Çalışmaların ilk aşamasında olduklarını ifade eden Önal, burada gerçek tasarruf sahibini belirlemenin zorluğuna işaret etti. Tasarruf sahiplerinin bazılarının elinde banka cüzdanı, bazılarının havale makbuzu bulunduğunu, buna göre banka ile ilişkilerinin tam olarak saptanmasının güç olduğunu anlatan Önal, bu ilişkiyi saptama konusunda çalıştıklarını belirtti. Öncelikle sağlıklı bir veri ve kayıt düzeni gerçekleştirmeleri gerektiğini belirten Önal, ilk aşama çalışmaları çerçevesinde elde edecekleri verilerle, ne kadar kişinin gerçek anlamda küçük tasarrufçu, ne kadarının da spekülatif amaçlı büyük tasarrufçu olduğunu ortaya çıkarmaya çalıştıklarını kaydetti.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır