kapat

12.02.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Sınırdışı kalktı
Avrupa Adalet Divanı'nın kararıyla AB ülkelerinde yaşayan Türkler suç işleyip hapis yattıktan sonra sınırdışı edilemeyecek. Oturma ve çalışma haklarını da kaybetmeyecek

Başta Almanya olmak üzere Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerde yaşayan vatandaşlarımızın suç işleyip hapis cezası aldığı için sınırdışı edilmesi tarihe karışıyor. Avrupa Adalet Divanı, Ansbach'daki Bavyera İdare Mahkemesi'nin 44 yaşındaki Ömer Nazlı hakkında verdiği sınırdışı kararını iptal etti. Türkler için emsal teşkil eden davayı Almanya'nın Nürnberg kentinde yaşayan Ömer Nazlı isimli vatandaşımız açtı. 1978 yılında Almanya'ya gelen Nazlı 1979-1989 yılları arasında aralıksız olarak aynı iş yerinde çalıştı. 1989'da süresiz oturma izni alan Nazlı 1992'de uyuşturucu ticareti yaptığı gerekçesiyle tutuklandı. Oturma izni iptal edildi ve hakkında sınırdışı kararı verildi. Ancak Nazlı bu karara itiraz etti.

AB HUKUKU ÜSTÜN GELDİ
Lüksemburg'daki Avrupa Adalet Divanı'nın aldığı karara göre, bir AB ülkesinde suç işlemiş ve yargılanarak cezasını çekmiş olan bir Türk vatandaşı, 19 Eylül 1980 tarihli ve 1/80 sayılı Ortaklık Konseyi kararının 3. fıkrası uyarınca sahip olduğu hakları yitirmeyecek ve ulusal yasalara göre sınır dışı edilemeyecek.

Örnek teşkil edecek bu karara göre, AB'nin çeşitli ülkelerinde, bugüne kadar tanık olunan bir uygulama çerçevesinde, bazı Türk vatandaşlarının, karışmış oldukları suçlardan dolayı cezalarını çekmiş olmalarına rağmen, ulusal makamlarca ikamet izinlerinin iptal edildiği ve sınır dışı edildikleri gözlemleniyordu. Adalet Divanı'nın bugün aldığı karar, AB yasalarına öncelik vermesi ve ulusal makamların bu tür haksız girişimlerini engellemekte örnek teşkil etmesi açısından büyük önem taşıyor.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır