kapat

04.02.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
KISA KISA KISA

Turkcell'den destek tarife
Turkcell, fiziksel engellilere ve gazilere yönelik ''Destek Tarife'' uygulamasını başlattı. Destek tarifeden yüzde 40 ve üzerinde iş kaybı olan tüm engelliler yararlanabilecek. Abonelerden hat tesis ücreti alınmayacak. Bu kapsamda 1 milyon 400 bin lira sabit ücret ile yurtiçi normal ve Turkcell'den Turkcell'e yapılan aramaların 1 dakikası için 91 bin 570 lira ödenecek. Buna göre, indirimli saatlerde konuşan aboneler bir dakikalık konuşma için 71 bin 220 lira ödeme yapacak. Destek Tarife'ye geçiş işlemleri Turkcell merkezlerin den yapılacak.

Ford'da radikal daralma
DÜNYANIN iki numaralı otomobil üreticisi olan Ford Motors, dünya çapında radikal bir harcama kısıntısına gidiyor. Ford Motors, bu kapsamda Türkiye ve Rusya gibi pazarlara agresif bir biçimde girmeyi planlıyor. Dünya çapındaki satışları 24 milyon dolardan 30 milyon dolara çıkan şirketin 1998 Avrupa satışları, 193 milyon dolardan 28 milyon dolara geriledi. Şirket, bu keskin gerilemeye karşı önlem almak için pazarlama stratejisini geliştirmeye çalışıyor. 2002-2003 yılları arasında yüzde 5 gelir artışı planlayan şirket yetkilileri, Türkiye ve Rusya'yı dinamik pazarlar olarak değerlendiriyor ve bu doğrultuda, AB'ye girmesiyle potansiyeli genişleyen Türkiye'yi de büyük yatırımların beklediğini belirtiyorlar. Ford firması, yeni ürün seçenekleri planlamakla birlikte Fiesta ve Mondeo gibi otomobilleri makyajlayıp Türkiye ve Rusya pazarına sürmeyi planlıyor.

Yen tahvili için yetki
Hazine, Samurai piyasasında yen cinsinden tahvil ihracı için Nomura Securities'e yetki verdi. Türkiye'nin kredi notunun BB+'ya yükselmesini takip eden ihracın, Şubat ayı içerisinde üç yıl vadeli ve 25 milyar Japon Yeni (yaklaşık 250 milyon dolar) tutarında olması bekleniyor. 1996'dan bu yana ilk kez Samurai piyasasına tahvil ihraç edecek olan Hazine, Ocak'ta 1.5 milyar dolarlık ve 750 milyon euroluk iki tahvil ihracı ile yaklaşık 2.25 dolar dış borçlanma yaptı.

Yapı Kredi, banka almıyor
YAPI Kredi Baenkası Genel Müdürü Naci Sığın, Türkiye'nin en büyük sektör bankalarından biri olan Yapı Kredi'nin büyük bir yerel bankayı veya uluslararası
bir ortak arayışı içerisinde olmadığını belirtti. Sığın, Yapı Kredi'nin yurtiçi parekende piyasasının yüzde 40'ına sahip olduğunu ve uluslararası bir birleşme niyetlerinin bulunmadığını belirtti.

Yazıcıların arzı 10-11 Şubat'ta
ANADOLU Grubunun kurucu ortaklarından Yazıcılar'ın yüzde 18.24'ü ortak satış yoluyla 10-11 Şubat tarihlerinde halka arz edilecek. Alternatif Menkul Kıymetler liderliğindeki konsorsiyumla gerçekleştirilecek halka arzın yüzde 82'si yurtdışı kurumsal yatırımcılara, yüzde 18'i ise yurtiçi bireysel ve kurumsal yatırımcılara ayrıldı. Sabit fiyatla talep toplama yönetimiyle gerçekleştirilecek halka arzda birim hisse satış fiyatı 53 bin TL olarak belirlendi. Şirketin hisse senetlerinin Şubat ayının üçüncü haftasında İMKB'de işlem görmesi bekleniyor.

5 katrilyonluk kart kullandık
Geçen yıl kredi kartları kullanımı bir önceki yıla göre yüzde 107 artarak 5.32 katrilyon liraya yükseldi. Bankalararası Kredi Martları Merkezi'nin (BKM) verilerine göre geçen yıl Visa ve Mastercard'ların yurtiçi kullanımı ağırlıklı alışveriş amaçlı oldu. Toplam kullanım içinde alışverişin payı 3.80 katrilyon olarak gerçekleşirken, 1.52 katrilyon liralık işlem nakit-avans çekimi olarak gerçekleşti.

Bankalararası kart merkezi üyesi bankaların ihraç ettikleri kartların yurtiçi ve yurtdışı kullanımı 1998 yılına göre yüzde 11 artarak, geçen yıl 5.21 katrilyona ulaştı ve alışveriş amaçlı kullanım yine fazlaydı.

1999 yıl sonu itibariyle, otomatik vezne sayısı (ATM) 9.939, satış noktası terminali (POS) sayısı ise 188.957 oldu.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır