kapat

04.02.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Ekonominin 1 yıllık niyeti
IMF Şubat ortasında Türkiye'nin stand-by'a köprü niteliğindeki 1999 yılı sonuçlarını değerlendirmek için Ankara'ya geliyor. Bu ziyareti 11 aylık yoğun bir "yapılacaklar" listesi izliyor

IMF, üç yıllık stand-by anlaşmasının ilk gözden geçirme ziyareti için ay ortasında geliyor. Bu görüşmede stand-by anlaşmasının "köprüsü" olarak nitelendirilen 1999 yılı sonuçları değerlendirilecek. Bu ziyaretin sonuçlarına göre stand-by kapsamındaki mali yardımın ikinci dilimi de serbest bırakılacak. Bu sürenin yaklaşık bir ay alabileceği tahmin ediliyor.

Türkiye ilk dilimi teşkil eden 305 milyon doları Aralık ayında aldı. Şubat, Mayıs, Ağustos ve Kasım aylarında yapılacak gözden geçirmelerin ardından toplam 1.2 milyar dolarlık kredi mahiyetindeki mali yardımının da dilim dilim serbest bırakılması gündeme gelecek. Tabii bu musluk, Türkiye'nin ev ödevini yerine getirmesi halinde açık kalacak.

Türkiye'nin yapması gerekenler Aralık ayında hazırlanan niyet mektubu ile belirlendi. Bu mektupta bazı maddeler birer performans kriteri (PK) olarak gösteriliyor. Bunlar programın öngörüldüğü gibi işlediğine dair en önemli göstergeler olarak kabul ediliyor. Bunlara uyulmadığı taktirde kredilerin kullanımı veya programın devalı için IMF Direktörler Kurulu'nun onayı gerekiyor.

Structural benchmark'lar (SB) ise uyulmadığı taktirde herzaman Direktörler Kurulu'nun onayı gerekmeyen yapısal kriterleri oluşturuyor.

Bu kriterler veya hedefler gözden geçirme sırasında değiştirilme esnekliğine de sahip.

HAZİNE ŞEFFAFLIĞI
Hazine, gittikçe şeffaflaşan ekonomi yönetiminde bir adım daha attı. Her aya ilişkin yapılacak değerlendirme raporunun ilkini Ocak için açıkladı. Hazine'nin internet'teki sitesinde yer alan raporda Ocak'ta yapılan yasal değişiklikler, temel ekonomik verilerdeki gelişmeler maddeler halinde yer alıyor.

FİNANS SERVİSİ


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır