kapat

04.02.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
En hareketli Ocak
Genelde döviz piyasasında yoğun satıcılı olan Ocak ayı, bu yıl piyasayı belirleyen net iç varlıklar hedefi nedeniyle 1 milyar dolarlık bantta oynadı

Merkez Bankası'nın net iç varlıklar hedefine göre para hareketini belirlemesi faiz ve döviz piyasasını beşik gibi salladı. Ay başında 5.7 milyar doların üzerinde olan Merkez Bankası'nın döviz pozisyonu, ay ortasında 6.5 milyar doların üzerine çıktı. Ay sonunda 5.4 milyar doların da altına gerileyen pozisyon fazlasının, 3 Şubat itibariyle yeniden 6.5 milyar dolara ulaştığı tahmin ediliyor.

Genelde Ocak aylarında döviz piyasasının yönü bellidir. Yılsonu bilançolarını düzeltmek ve makyajlamak için açık pozisyonlarını kapatan bankalar, yılın ilk gününden itibaren hızla döviz satışına geçer. Geçen yıllarda ilk bir haftada şatışların 2 milyar dolara yaklaştığı Ocak ayları gözlemlendi.

Şubatın ilk üç gününü de kapsadığımızda, artış 750 milyon dolar seviyesinde kaldı.

FAİZ FAKTÖRÜ
2000'i geçen yıllardan ayıran faktör Merkez Bankası'nın net iç varlıklar hedefi. Merkez Bankası net iç varlıklar kalemini eski 1.2 katrilyon civarında yaklaşık 150 trilyonluk artı, eksi bir bant içinde oynatabiliyor. Bu kalemi oluşturan büyük kalemler iç varlıklar, Hazine'nin döviz ve TL mevduatı ile APİ. Bunlardan herhangi birinde önemli bir değişiklik olduğu zaman, Merkez başka bir kalemi de oynatmak durumunda.

Bunun örneğini ayın 18'inde Hazine'nin 1.5 milyar dolarlık tahvil satışının bedeli geldiğinde gördük. Kamunun döviz mevduatı o tarihte 2.7 milyar dolardan 4.1 milyar dolara çıkınca, Merkez Bankası APİ'yi 1 milyar dolar kadar artırmak durumunda kaldı. Bunun üzerine faiz yüzde 10'lara inince de dövize talep geldi. o tarihte piyasa 1.2 milyar doların üzerinde döviz satın aldı.

Bu seyir daha küçük oynamalarda da olsa "eski tipte günlük olarak açıklanan bilançoda" ayın geri kalan diğer günlerinde de rahatlıkla görülüyor.

Faiz ve döviz makasının kapanmasıyla açık pozisyon getirisinin anlamsızlaşması, bankaların zaman zaman dövize yöneltiyor.

Stand-by anlaşması çerçevesinde hazırlanmış yeni bilançoyu ise şimdilik haftalık olarak açıklandığı ve biraz geriden takip ettiği için şimdilik eskiyi tercih ettik.

Nadin TAŞCIOĞLU


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır