kapat

04.02.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
ÖZEL ARTIŞ: % 5.8
Özel sektör 2000'in ilk ayında yüksek oranlı zam yapınca enflasyon TEFE'de yüzde 5.8, TÜFE'de yüzde 4.9 yükseldi. Yıllık artış TEFE'de yüzde 66.4 oldu

Merakla beklenen ocak ayı enflasyon özel sektör zamları ile beklenenin çok üzerinde çıktı. Toptan eşyada aylık enflasyon yüzde 5.8, tüketici fiyatlarında ise yüzde 4.9 olarak gerçekleşti. Yıllık enflasyon TEFE'de yüzde 66.4, TÜFE'de yüzde 68.9'a yükseldi. Geçen yılın ocak ayında TEFE yüzde 3.6, TÜFE yüzde 4.8 artmıştı.

ÖZEL SEKTÖR ZAMMI
Fiyatlardaki artış büyük ölçüde özel sektör zamlarından kaynaklandı. Programın ilk ayının telöransıyla yüksek oranlı zamlar yaşandı. TEFE'deki yüzde 5.8'lik artışın sadece 0.9 puanı kamudan kaynaklanırken, özel sektör zamlarının etkisi 4.9 puan oldu. Aralık ayında yüksek kamu zamlarının ocak ayında özel sektöre yansıması fiyatları körükledi.

ÇEKİRDEK ENFLASYON
Ocak ayında TÜFE'deki yüzde 4.9'luk artış büyük ölçüde kira ve konut sektöründeki artıştan kaynaklandı. TÜFE'deki 4.9'luk artışın 1.3 puanı konut sektöründen geldi. Konutun toplam TÜFE üzerindeki ağırlığı yüzde 30'u bulduğu için ev kiralarında Ocak'ta yaşanan yüzde 4.5'lik yükseliş genele yansıdı. Ancak en yüksek oranlı zamlar sağlık sektöründe ortaya çıktı. Sektörün genel endeks üzerindeki etkisi düşük olduğundan bu zamlar etkili olmadı.

İmalat sanayi, TEFE'deki 5.8'lik aylık enflasyonun 3.6 puanlık kısmını oluşturdu. Bunun büyük bir kısmı da özel sektörden geldi. Özel sektör imalat sanayi uzun süredir durgunluk nedeniyle yapamadığı zamları bu ay programın ilk ayı olması nedeniyle uyguladı. Bunda geçen ay kamu kesiminin gerçekleştirdiği yüklü zamların da etkisi oldu. Çekirdek enflasyon olarak nitelendirilen özel sektör imalat sanayinde fiyat artışları ocak ayında yüzde 5.8'si buldu. Bu oran son ayların en yüksek seviyesine yükseldi.

TARIM DA YÜKSEK
Geçen yıl enflasyonunu göreceli de olsa düşük çıkmasında önemli bir etken olan tarım fiyatları, ocak ayında yüzde 7.5 ile yüksek bir oranda arttı. Uzmanlar hava koşullarından da kaynaklanan bu artışın tüm yıla yayılması durumunda yılsonu enflasyon hedefinde sapma olabileceğinin altını çiziyorlar.

Saruhan Özel / Denizbank

Çok yüksek çıktı
Enflasyon yüzde 5'in üzerinde çıkması durumunda sene sonu hedefleri konusunda sıkıntı yaşanacağını düşünüyorum. Biz zaten sene sonu enflasyonun yüzde 30 seviyesinde oluşmasını bile bizce büyük başarı. Yılın ilk ayında enflasyon rakamının kamu ya da özel sektör ayırımı yapılarak değerlendirilmeli. Enflasyonunun yüksek çıkması, kamunun fiyat konusundaki hassasiyetine rağmen gerilememe yaşanmaması açısından bir umutsuzluk yaratabilir. Ocak ayı enflasyon rakamının program açısından çok önemli olmadığını düşünüyoruz. Şubat ayı da tolare edilebilir ancak, Mart önemli.

Haluk Burinekçi / Dışbank

Nisan'a kadar tölerans var
Burada özel imalat sanayindeki fiyat artışlarına bakmak gerekiyor. Emtia fiyatlarının bu yıl biraz yüksek seyrettiğini görüyoruz. Bu nedenle ocak ayında imalat sanayinde fiyatların yüksek seyretmesi normal. Geçen yılın sonunda kamu kesiminin yaptığı yüksek oranlı zamların özel sektöre yansıması normal. Hükümetin bizce Nisan ayına kadar töleransı var. Ancak Nisan ayı ile birlikte mutlaka bir düşüş yaşanması gerekir.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır