kapat

04.02.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Süper patron SABAH'a anlattı
Time Warner'ı alarak dünyanın en güçlü adamlarından olan AOL'in sahibi Steve Case için "O bir dahidir" diyorlardı. Kendisine sordum; "Yoo, sadece işimi çok severek yaparım" dedi...

Davos'a iner inmez kongreye katılanların listesini elime aldım; ilk işim İnternet dünyasına bomba gibi düşen Steve Case'ın adının altını çizmek oldu.

Geçtiğimiz günlerde Time dergisine kapak olan Steve Case yüzünden Türkiye'nin kapak öyküsü basınımızı hayli meşgul etmişti. Eğer Case, Time Warner'le birleşip Bill Gates'e darbe indirmeseydi Türkiye'yi dünyaya tanıtacak olan kapak ve içindeki 8 sayfayı sadece Türkler okumayacaktı.

Seehof Oteli'nin bir köşesinde elinden düşürmediği telefonla durmadan konuşan bir adamı Steve Case'e benzettim. Yanımdan geçerken "Yoksa siz Steve Case misiniz," diye sordum. Gülümsedi; "Evet, ta kendisiyim," dedi.

O gün çıkan Fortune dergisi elimdeydi. Kapağında Steve Case'le Bill Gates'in başlarında taç, ellerinde kılıçla fotoğrafları vardı. Yazının başlığı "Kral olacak adamlar"dı.

Hiç nazlanmadan yanıma oturan Steve Case birçok ünlü gibi Türkiye'ye gelmemiş. Ama Türkiye'de birileriyle (sırmış) iş plânları yapmaktaymış. Bir hafta boyunca ya telefon, ya da toplantı odasında iş adamlarıyla konuşan Case arasıra eşi Jean ile el ele dolaşıyordu.

TAŞRALI BİR TİP
Steve Case orta Amerika'da çok görülen kalender, taşralı bir tip. En önemli davetlere dahi giydiği kazakla smokinlilerin yanında protokole uymayan tek kişiydi.

"2000'inci yıla dünyanın en güçlü adamı sayılan Bill Gates'in karşısına bomba gibi düştünüz. AOL (America On Line) adlı İnternet şirketinizi Time Warner'la evlendirerek 585 milyar dolarlık Microsoft'a savaş ilân ettiniz. İş dünyası sizi karşı tepelerde silahlarıyla, dövüşe hazır iki dev olarak görüyor. Bu kadar kısa sürede 291 milyar dolarlık bir şirket nasıl olabildiniz" sorumu şöyle yanıtladı:

- Williams Koleji'nden mezun olduktan sonra ufak bir şirkete girdim. Bir süre sonra oradan ayrılıp kendi şirketimi kurdum; o zaman 20 yaşındaydım. Şirketi büyüttüm ve şimdi Time Warner'la güçlendik.

Kırkbir yaşındaki Case kısacık yaşamında dördü kız, bir erkek, beş çocuklu bir aile oluvermiş. Eşi Jean Case ufak tefek, incecik bir kadın. AOL'in büyük şirketlerinden birini yönetiyormuş.

KARDEŞİ İLE RAKİP
Steve Case, Bill Gates'le özel yaşamlarında dostluk kurup kurmadıkları sorumu, "Çok ender rastlaşırız; o zaman ayak üstü görüşürüz" diye yanıtladı. İki "Kral"ın katıldıkları konferansta birbirleriyle çok sert bir münakaşaya tutuşacaklarını bekleyen dinleyiciler sürprizle karşılaştılar. Yan yana koltuklarda oturan iki rakip sahte dahi olsa, gülerek selamlaştılar.

Steve Case erkek kardeşi Dan Case ile de rakip firmalara sahip. Ama Dan'nin 135 milyon dolarlık servetini 1.6 milyar dolarlık servetine rakip görmediği belli.

"Sizin için dahi denmesine ne dersiniz," sorumu bir kahkahayla karşılayan Case; "O, annemin bana aşırı düşkünlüğü yüzünden taktığı lâkaptır. Bunun dehâ ile ilgisi yok. Sadece işini severek yapan biriyim" dedi.

Servetlerinin bir bölümünü eğitime ve kiliseleri ayırdıklarını söyleyen Steve Case; "Bu işten sorumlu olan karımdır. Vaktinin büyük bir kısmını hayır işlerine ayırır" dedi. Case'i görenler kesinlikle onun, kılıcıyla Gates'i ikiye bölmeye hazırlanan bir savaşçı olduğuna inanamazlar. Ama yeşil gözlerindeki pırıltıyı fark edenler gücünün farkındalar...

LEYLA UMAR


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır