kapat

04.02.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Adım adım faşizm
Avusturya'da faşist Özgürlük Partisi'nin iktidara yürümesi bu ülkede yaşayan yabancıları büyük bir korkuya sürükledi.

156 binlik nüfusuyla en büyük yabancı gruplardan biri olan Türkler, Özgürlük Partisi lideri Joerg Haider'in uygulamaya geçireceği faşist planlarını tedirginlikle bekliyor. Koalisyon progamında yabancılara karşı 3 önlem var: İlki aşırı sağın her zaman istediği "sıfır göç". İşgücüne ihtiyacı olmasına rağmen düşük tutulan yıllık yabancı işçi kotaları sıfırlanacak. Özgürlük Partisi'nin söz sahibi olmasıyla bu kota sıfıra indirilip aile birleşiminin de tamamen engellenmesi bekleniyor. Bu arada yabancı işçilerin yurtdışındaki çocuklarına gönderdikleri çocuk yardımı kesilme tehlikesiyle karşı karşıya kalacak.

1. Haider iktidara geldiğinde hükümet yabancılara mevsimlik işçi statüsü uygulayacak

2. Yabancı işçileri ilgilendiren aile birleşimi kanunu tamamen kaldırılabilir

3. Yabancıların bu ülkede aldıkları yasal oturma hakları iptal edilebilir

4. Yabancı işçilere Avusturya dışında yaşayan çocukları için verilen yardım kesilecek

SOSYAL HAKLARA SON
Haider'in planları arasında İsviçre'nin örnek alınarak mevsimlik işçi statüsünün getirilmesi var. Yabancılar sadece birkaç ay çalışmak için Avusturya'ya kabul edilecekler. Bu sayede yabancılar sosyal sigorta, işsizlik sigortası veya aile yardımı gibi sosyal haklardan yararlanamaları önlenecek. Ayrıca mevsimlik işçi vizesi uzatılsa dahi daimi oturma hakkı alamayacaklar. Mevsimlik işçi politikası yabancı işçiye ihtiyacı olan turizm, inşaat ve tarım sektörünü de tatmin etmiş oluyor.Üçüncü olarak önceki hükümet döneminde zorlaştırılan vatandaşlık yasası Haider'in isteklerinin yolunu hazırladı. Geçen yıl vatandaşlığa kabul kriterlerine "mükemmel Almanca bilmek ve ülkeye entegre olma hevesi" gibi her yoruma açık kurallar konması zaten yabancıların işini zorlaştırmıştı.

Nurdan BERNARD (PARİS)

Adolf Hitler de böyle gelmişti
FAŞİST Adolf Hitler, 1933 yılı Ocak ayında 3 yıllık ekonomik depresyondan sonra iktidara geldi. 1929 yılında doruğa ulaşan ekonomik bunalım, Almanya'da faşist ve Komünist hareketlere hız kazandırdı. 30 Ocak 1933'te yaşlı Devlet Başkanı Ludwig Von Hindenburg'un önerisiyle çoğunluğa sahip olmasa bile Reichstag'ın (Parlamento) en güçlü partisi durumunda bulunan Nasyonal Sosyalistler'in önderi Hitler, Başbakan oldu. Hitler'e karşı uluslararası tepkiler gelmeye başladı. Çünkü 1923'te başarısız bir darbe yapmıştı ve yabancı düşmanlığıyla tanınıyordu.

Hitler iktidara geldikten hemen sonra yeni seçimler için Reichstag'ı dağıttı ve seçimlerde sandalye sayısını artırdı. Bundan sonra da anayasa ve hukuka bağlılığı bir kenara bıraktı. Nazi partisi dışında tüm partileri kapattı, siyasi faaliyetleri yasaklandı. 1934'te Hindenburg'un ölümü üzerine devlet başkanlığını da devralıp Almanya'nın Führer'i oldu.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır