kapat

04.02.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
CIA başkanı casuslukla suçlanıyor
Çok gizli devlet sırlarını evindeki bilgisayarda saklayan CIA'nın eski başkanının bilmeden casusluk yapmış olabileceği öne sürüldü

Amerikan Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) eski başkanı John Deutch'un bilmeden casusluk yaptığı söyleniyor. Devlete ait çok gizli sırları kişisel bilgisayarında sakladığı anlaşılan Deutch'un bu hareketiyle casuslara ve teröristlere davetiye çıkardığı belirtiliyor.

Olay, New York Times gazetesinin CIA'nın Başkanı Gorge Tenet'i, Deutch ile ilgili bu iddiaları hasıraltı etmekle suçlamasıyla patlak verdi. Gazeteye göre, eski patronu hakkındaki soruşturmayı hasıraltı eden Tenet durumu yetkililerden ve halktan gizlemişti.

CIA'YA AZAR
Tenet'nin başını oldukça ağrıtacak olan konu Amerikan Senatosu'nun da gündemine geldi. Senato, Tenet'i şimdiye kadar böylesine hayati bir konuda devlete bilgi vermediği için fena halde azarladı. Tenet iddiaları önce reddetiyse de sonra Deutch'un bilgisayarına çok önemli devlet sırlarını yüklediğini ve bunların casuslar tarafından çalınmış olabileceğini kabul etti. Bu durumu kanıtlayan bir delil bulunmadığını söyleyen Tenet yine de bunun kuvvetli bir olasılık olduğunu itiraf etmek zorunda kaldı.

1995 yılının Mayıs aylarıyla 1996 yılının Aralık ayları arasında CIA'nın başkanlığını yürüten John Deutch'un aralarında çok gizli eylem planlarının da bulunduğu gizli bilgileri kişisel bilgisayarına yüklediği belirlendi.

RUS'A MEKTUP
Deutch'un bilgisayarında CIA'ya ait 17 bin sayfalık doküman bulundu. Bunların arasında başkan tarafından onaylanmış gizli eylem planları bile bulunuyor. Bu bilgilerin casusların, terör örgütlerinin ve suç örgütlerini eline geçmiş olmasından korkuluyor. Müfettişler bu amaçla Deutch'un bağlandığı siteleri ve yazıştığı kişileri araştırmaya başladı. Bu adreslerden Deutch'un bir Rus bilim adamıyla e-mail yoluyla mektuplaştığı ortaya çıktı. Ancak Deucth bu iddiaları redederek, "Ben girmedim. O saatlerde evde bile değildim. Evdeki başka biri girmiş olabilir" dedi.

CIA'ya göre tehditler
CIA Amerikan senatosunu dünyadaki tehlikeli noktalar konusunda uyardı. CIA'ya göre soğuk savaş bitmesine rağmen teknoloji ve giderek artan terörizm tehdidi yüzünden dünya hala tehlikelerle dolu. Bu tehlikeli noktalar Türkiye'yi de yakından ilgilendiriyor.

RUSYA: Güvenilirliği zayıf. Nükleer silahları denetim dışı.

KAFKASLAR VE ORTA ASYA: Çeçenistan krizi organize suçları artırdı. İslamcı terör yükselişte.

İRAN: Amerika'yı tehdit edebilecek balistik füzelere sahip olabilir.

IRAK: Çöl Tilkisi operasyonunda tahrip edilen askeri tesisleri yeniden kurmasından kaygılanılıyor. Ortadoğu'daki en büyük konvansiyonel askeri güç.

SAVAŞ SÜZAL (WASHINGTON)


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır