kapat

29.01.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
FİLİZ ÇİÇEK BİL(fcicek@sabah.com.tr )


Şeker hastaları dikkat!

Sağlık Bakanlığı'nın aldığı bir kararla 40 ünite insülin içeren şişeler piyasadan kaldırılıyor. 14 Mart 2000 tarihinden itibaren tamamen piyasadan kalkmış olacak. 40 ünitelik enjektörler de 100 ünite haline getirilecek.

Ülkemizde 3 milyonu aşkın şeker (diyabet) hastası var ve 300 bin kadarı insülin kullanıyor. Bu geçişten insülin kullanan diyabet hastaları etkilenecek. Hastanın zarar görmemesi için doktorların, eczacıların, hemşirelerin ve hastaların her zamankinden dikkatli olması gerekiyor.

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve 100 Ünitelik İnsüline Geçiş Komitesi Başkanı Prof. Dr. Şükrü Hatun, 100 ünitelik insülinlerin eski enjektörlerle yapılması çok tehlikeli olduğuna dikkat çekiyor.

Böyle bir hata yapıldığında hasta 2.5 kat fazla insülin yapmış olacağını belirten Prof. Hatun, şu uyarıda bulunuyor:

TURUNCU KAPAKLAR
"Bu durumda hastaların kan şekeri hızla düşebilir ve hastayı şeker düşüklüğü komasına sokabilir. Bu tehlikeden korunmak için şeker hastalarının 100 ünitelik insülinlerin üzerinde U-100 yazan turuncu kapaklı enjektör ile yapmaları gerekiyor. Hatalı olarak fazla insülin yapan şeker hastalarının kan şekeri 20-30 dakika sonra her an düşmeye başlayabilir. Böyle bir durumda hasta yemeğini hızla yemeli ve ilave olarak hızla kana karışan tatlı şeyler (meyve suyu, süt, glükoz tablet veya şeker gibi) besinler de almalı. Vakit geçirmeksizin yanına kan şekerini ölçme cihazını ve kan şekerini yükseltmek için kullanılan Glukagon iğnesini alarak en yakın hastaneye gitmeli. Hastaneye giderken kan şekerini sık sık ölçmeli ve kan şekeri 100 mg'ın altına düştüğünde Glukagon iğnesini bacağından kan içine yapılmalı. Hastanenin acil servisine varır varmaz hekimlere şeker hastası olduğunu yanlışlıkla fazla insülin yaptığını, kendisine hemen şekerli serum takılması gerektiğini söylemeli."

AZ İNSÜLİN ETKİLERİ
Bu geçiş sırasında hastaların eskisinden az insülin yapma ihtimali de var. Eğer diyabet hastaları ellerinde kalan eski 40 ünitelik insülinleri, yeni aldıkları 100 ünitelik insülin ile yaparlarsa 2.5 kat daha az insülin yapmış olacaklar. Bu şekilde hatalı uygulama kan şekerinin sürekli yüksek seyretmesine yol açacak. Hastaların uzun süre yetersiz insülin almaları 'Keton Koması'na neden olabilir.

100 Ünitelik İnsüline Geçiş Komitesi Başkanı Prof. Dr. Şükrü Hatun'un verdiği bilgiye göre diyabet hastalarının 100 ünitelik insüline geçiş sırasında zarar görmemesi için 14 Mart 2000 tarihine kadar kilitli poşetler içinde satılacak. Poşetlerin içinde 100 ünitelik turuncu kapaklı insülin ile birlikte turuncu kapyaklı 1 adet 100 ünitelik enjektör ve 'Dikkat!' başlıklı bir metin bulunuyor.

Neden bu karar alındı?
Dünya Diyabet Federasyonu'nun önerileri doğrultusunda birçok ülke insülinleri 1 ml'de 100 Ünite içerecek şekilde standardize ediyor. Böylelikle hem deri altına daha az sıvı enjekte edilmiş olacak, hem de diyabet hastaları her ülkede aynı özellikte insülin ve enjektör bulma imkanına kavuşacak. Ülkemizde 100 Ünitelik insüline geçilmesi için hem ülkemize gelen turistler hem de yurt dışına çıkan diyabet hastaları "Acaba insülinim ve enjektörüm değişecek mi?" tedirginliğine düşmeden seyahat edebilecekler.

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır