kapat

29.01.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
MURAT BİRSEL(mbirsel@sabah.com.tr )


Adamlar (veya CIA) nelerle uğraşıyor?

Amerikan İstihbaratı'nın (CIA) bir takvim çerçevesinde gizliliğini kaldırıp da her meraklının bakmasına izin verdiği dokümanlar var.

Bunları tararken -ve aslında Türkiye ile ilgili doküman ararken- eğlenceli bir belgeye rastladım, paylaşmadan edemedim...

Olay Japonya'da geçiyor ve CIA ajanı "merkeze" rapor olarak sunmuş.

1993'de yazılan raporun gizliliği 1997 yılı Ağustos ayında kaldırılmış, sonra da halka açılmış.

İstihbarat şöyle:

Japon hükümeti ciddi ciddi doğaüstü olayları araştırıyor, bunlar arasında uçan daireler ve medyumların hissettikleri var. Japonlar bu tür bilgileri yeni nesil teknolojide kullanmak için "Sanat, Kültür ve Parapsikoloji Bilimsel Araştırma Enstitüsü" kuruyor.

Bu enstitünün 1995 yılında çalışmaya başlaması bekleniyor. Enstitü çalışmaları özellikle insanın iç huzuru, sanatsal duyguları ve elle tutulamaz yönlerinde yoğunlaşacak.

Yapılan çeşitli araştırmalar arasında, çay törenleri ve çiçek yerleştirme sanatının icrası sırasında insanın ne tür bir huzur hissettiğinin beyin dalgaları ölçülerek saptanması var. Bu deneylere iş ve kültür dünyasının önemli isimleri de katılabiliyor.

Bu arada bilimsel dünyanın uzun zaman gözardı ettiği ancak yeni yeni ciddiye almaya başladığı telepati, uçan daireler ve diğer parapsikolojik alanlarda bilimsel yaklaşıma önem veriliyor.

Telepatik yeteneği olduğunu ileri sürenlerin beyin dalgaları inceleniyor, aynı şekilde bitkilerin müzik sesiyle daha hızlı büyüyüp büyümediğini araştırıyorlar.

Enstitüde ortaya çıkacak buluşların özellikle "audiovisuel" malzeme yapımında kullanılması planlanıyor.

Yetkililerden alınan bilgilere göre örneğin eve yerleştirilecek bir aletle supersonik dalgalar yayılacak ve insanlar bu ortamda kendilerini bir orman içinde zannederek rahatlayacaklar.

***

Teknolojik casusluk gerçekten enteresan sonuçlar verebiliyor. Raporun yazıldığı yıl 1993... Bugün Amerika'da en çok satan mallar arasında teknolojik relaksasyon oyuncakları var. Örneğin uyku getiren sesler, okyanus sesi, orman sesi veren aletler, titreşimle beyne dalga vererek masaj etkisi yapan kafa bantları!

Ankara fıkrası
Ankara'da adettir, politikacılar bir davete giderken yanlarında en az yirmi kişiyi götürürler. Sonra da kendi aralarında şu fıkrayı anlatırlar: Adam yemeğe davetliymiş, giderken yolda bir arkadaşına rastlamış...

"Nereye gidiyorsun?"

"Ahmet'lere yemeğe"

"Ben de geleyim"

"İyi gel, arkadaşımı da getirdim derim."

Yolda böyle arkadaşımın arkadaşı şeklinde kafileye takılan çok olur. Son katılan ise kimsenin arkadaşının arkadaşı değildir, "Ahmet beni çok iyi tanır" diyerek gruba takılır.

Ahmet'in kapısı çalınır.

Ahmet kalabalığı görünce başlar sormaya...

"Bu kim?"

"Arkadaşım"

"Bu kim?"

"Arkadaşımın arkadaşı"

"Peki bu?"

"Arkadaşımın arkadaşının arkadaşı"

Ahmet, son gelen için de "Peki bu hıyar neyin nesi?" der!

Adam atılır:

"Beni iyi tanır dememiş miydim!"

Son satır notu: Fıkranın patenti için müracaat Maliye Bakanlığı!

Gizlilik kuralı

CIA yukarıdaki bilgiyi gerçekten yıllarca gizli tutmuş.

"Burada ne var ki, bu bilgi açık istihbaratla ele geçmiş bile olabilir" diyebilirsiniz.

Devletler bazen bilginin kendisini gizlemiyor, işin içinde başka bir mantık var. Yıllar önce Başbakanlık'ta çalışırken rahmetli Adnan Kahveci, yabancı bir gazete kupürünü üzerinde gizli yazan bir dosyaya yerleştirdiğinde bu dersi öğrenmiştim...

"Bir gazete haberinin ne gizliliği olabilir ki" soruma cevabı "Gizli olan haber değil, bizim bu konuyla ilgilenmemiz" şeklinde olmuştu.

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır